Overgangsverschijnselen schoppen het dagelijks leven soms flink in de war. Hormoontherapie kan de klachten aanzienlijk verzachten.
Dorenda van Dijken
Gynaecoloog bij het OLVG
Opvliegers, nachtzweten, slaap-, concentratie- en geheugenstoornissen, depressieve klachten, hartkloppingen en uitgedroogde slijmvliezen. Het is een breed -en bij lange na niet compleet- scala aan klachten waar vrouwen in de overgang mee te maken kunnen krijgen. Zo’n 80 procent ervaart klachten tijdens de overgang, al verschillen de ernst en combinaties van de klachten enorm. Bij een derde van de vrouwen in de overgang zijn de klachten zeer hinderlijk. Het is vooral deze laatste groep die baat kan hebben bij hormoontherapie.
Klachten verlichten
Hormoontherapie kan overgangsklachten aanzienlijk verlichten, meent Dorenda van Dijken. Ze is gynaecoloog bij het OLVG. “Vrouwen maken als ze ouder worden minder van de hormonen oestrogeen en progesteron aan. Met hormoontherapie vul je die tekorten aan. Het meest gebruikte type oestrogeen in menopauzale hormoontherapie is estradiol. Vrouwen die hun baarmoeder nog hebben moeten bij de therapie ook progesteron gebruiken. Dat kan met behulp van tabletten, maar bijvoorbeeld ook als zij een spiraal hebben dat dit hormoon afgeeft.”
Bij hormoontherapie via de huid is er sprake van een stabielere afgifte van de hormonen
Soorten hormoontherapie
De stof estradiol in hormoontherapie kan op verschillende manieren worden toegediend. Oraal met tabletten, en ook via de huid met pleisters, gels of sprays. Deze laatste optie noemen we transdermale hormoontherapie. Een vorm van hormoontherapie die volgens van Dijken vele voordelen kent.
“Bij hormoontherapie via de huid is er sprake van een stabielere afgifte van de hormonen waardoor vrouwen zich meestal beter voelen. Hierdoor volstaat een kleinere dosering dan bij andere wijzen van toediening. Er worden goede resultaten geboekt bij vrouwen met depressieve klachten en intieme klachten. Hoewel er iets meer kans is op bloedingsklachten, slapen veel vrouwen met overgangsklachten wel beter door gebruik van natuurlijk progesteron bij transdermale hormoontherapie. Ook heeft deze vorm van hormoontherapie een gunstig effect op het lipidengehalte en de bloeddruk. Veel vrouwen hebben dankzij hormoontherapie een stuk minder klachten.”