Preventief immuuntherapie inzetten bij huidkanker? Chantal Esser (50) – die in 2018 de diagnose melanoom stadium III kreeg – deed het. Wat zijn haar ervaringen met deze behandeling?
Hoe is het verloop van jouw huidkanker gegaan?
“In augustus 2018 merkte ik twee gekke plekjes op mijn pols en wreef. ‘Dat moet weg’, dacht ik. Maar het was niet een kwestie van eventjes wegsnijden en dóór, het bleken melanomen te zijn. Een operatie volgde, waarbij enkele lymfeklieren bij mijn oksel en linkerlies zijn verwijderd. Daar bleken minuscule uitzaaiingen in te zitten. Vervolgens heb ik een tijdje preventief BRAF-remmers gebruikt. Een enorme aanslag op mijn lichaam; ik raakte vreselijk uitgeput en worstelde met koortsstuipen. Maar het werkte, mijn scans bleven schoon. Tenminste, zo lang ik de remmers gebruikte. Toen ik ermee stopte, ontwikkelde zich vrij snel een uitzaaiing in mijn linkerlies. En moesten alle lymfeklieren uit dat gebied operatief verwijderd worden.”
Wat gebeurde er daarna?
“Na de laatste operatie stond ik voor de keuze: geen behandeling en afwachten wat er gebeurde, óf preventief iets doen. Ik koos voor het laatste, wilde het onheil voor zijn. De BRAF-remmers waren geen optie meer, omdat die zo zwaar voor mijn lichaam waren geweest. Dat durfde ik niet nog een keertje aan. En bovendien was de kanker alsnog teruggekomen. Mijn artsen adviseerden vervolgens preventieve immuuntherapie. Dat betekent dat je een jaar lang iedere maand een medicijnenkuur via een infuus krijgt toegediend, die het eigen immuunsysteem kan versterken om eventuele tumorcellen aan te vallen. Ik besloot ervoor te gaan.”
Waarom heb je preventief voor een behandeling gekozen?
“Omdat ervaring had geleerd dat de kanker bij mij heel snel en in heftige mate terug kon komen. Dus niks doen, terughoudend zijn qua behandelingen? En als het ware gaan zitten wachten tot er nieuwe uitzaaiingen komen? Dat vond ik veel te eng. Een risico wat ik niet wilde nemen. Want wie weet is het dan al te laat.”
Het was geen kwestie van eventjes wegsnijden en dóór, maar uitgezaaide huidkanker
Hoe was de immuuntherapie?
“Dat ging eigenlijk heel goed. Het gaf me een goed gevoel om iets te doen. In totaal heb ik elf sessies gehad. Tussendoor werden scans gemaakt, en die lieten telkens zien dat ik schoon was. Wel had ik last van wat bijwerkingen, zoals extreme vermoeidheid. In november 2020 heb ik mijn laatste sessie gehad. Ik voel me nu redelijk goed, werk zelfs gedeeltelijk weer. Wel worstel ik met mijn energie. Hopelijk zal dat met de tijd beter gaan.”
Wat zou je mensen mee willen geven die in hetzelfde schuitje zitten?
“Verdiep je in de ziekte melanoom en mogelijke behandelingen. Vraag eventueel om een second opinion. Preventieve immuuntherapie voelde voor mij direct als de beste optie. Wat ook meespeelde: ik loop bij het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Daar zitten echt de experts als het op kanker aankomt, dus ik vertrouwde op hun deskundigheid en advies. En verder: het is goed om op de hoogte te zijn welke bijwerkingen een behandeling heeft. Maar daar kun je jezelf ook helemaal gek mee maken. Want het is niet gezegd dat je van alles last krijgt. Dus dat heb ik niet al te veel laten meewegen.”
Wil je meer weten over melanoom? Kijk dan op stichtingmelanoom.nl of neem contact met ons op via [email protected].
Disclaimer
In dit artikel worden de persoonlijke ervaringen van patiënten weergegeven. Voor vragen over uw eigen gezondheidssituatie of uw eigen behandelstrategie kunt u het beste contact opnemen met uw behandelaar.
NL-NON-01128