Het aantal mensen met diabetes type 2 is de laatste decennia gegroeid. De wetenschap heeft het zelfs over een ‘exponentiële’ stijging. Erfelijke aanleg, eetgewoonten en leefstijl spelen een prominente rol in deze stijging.
Aanpassingen in leefstijl zoals afvallen en het drastisch aanpassen van je eetpatroon zijn cruciaal in de behandeling van diabetes type 2. “Het is voor (bijna) niemand makkelijk, maar zeker mogelijk”, zegt prof. dr. Hanno Pijl, internist bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Suikerziekte is een ziekte die goed met leefstijl aan te pakken is, omdat we weten dat naast erfelijke aanleg, de bron van suikerziekte ook in leefstijl ligt.
Waarom proberen we dit dan volledig met medicijnen op te lossen? Je kunt diabetes type 2 voor een belangrijk deel oplossen door onbewerkt en gevarieerd te eten, zodat je weer energie krijgt om meer te bewegen, tuinieren of de trap te nemen. Dan heb je in veel gevallen geen medicijnen nodig. “Een ziekte die is veroorzaakt door leefstijl, kan je ook grotendeels omkeren door leefstijl”, aldus Pijl.
Regie in eigen handen
Hoofd content en wetenschap bij Voeding Leeft, Anne-Marie Ernst legt uit: “Diabetes omkeren is veel meer dan alleen anders eten. Het is een duurzame ontwikkeling van je leefstijl, waarin je ondersteund wordt door een professioneel team. Je werkt naar een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning, energiegevers en energienemers.” Meer energie, minder medicatie en een gezonder bestaan. Onderschat niet de impact die je zelf kunt maken.
Meer informatie? Ga naar www.keerdiabetesom.nl