Skip to main content
Home » KNO » Zo ben je hooikoorts de baas
Astma & Allergieën

Zo ben je hooikoorts de baas

Het pollenseizoen is begonnen en dat is slecht nieuws voor mensen met luchtwegklachten. Toch is er veel aan de kwaaltjes te doen: “Bij juist gebruik kunnen medicijnen echt helpen.”

Luchtwegallergieën kunnen je dagelijks leven flink in de war schoppen. Hanneke Oude Elberink, internist en allergie-expert bij het UMCG, legt uit hoe dat werkt: “Allergische klachten zoals hooikoorts zijn een overdreven reactie van het afweersysteem. Bij aanraking met ongewenste indringers raken de slijmvliezen ontstoken. Daardoor gaat het immuunsysteem antistoffen produceren. Bij mensen met een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen reageert dat systeem overactief. Daardoor komen stoffen vrij waaronder histamine. Die kunnen klachten veroorzaken zoals branderige, opgezwollen slijmvliezen, jeukende ogen en een verstopte neus.”

Kwaliteit van leven

Hooikoorts is voor veel mensen een groot probleem. Sietze Reitsma is KNO-arts in het Amsterdam UMC en is neusspecialist: “De neusholte is diep en loopt tot tien centimeter het hoofd in. Die holte zit vol met slijmvlies. Als dat ontstoken raakt kun je je behoorlijk ziek voelen.” Volgens Reitsma worden luchtwegklachten vaak gezien als aanstellerij: “Zeker in coronatijd schamen mensen zich om in het openbaar te snotteren. Maar door alle kwaaltjes word je moe, slaap je slechter en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Overdag zijn mensen minder geconcentreerd en minder productief.” Reitsma merkt helaas dat corona mensen terughoudend heeft gemaakt om naar de huisarts te gaan: “Maar blijf niet rondlopen met klachten want hooikoorts beïnvloedt echt de kwaliteit van leven.”

Medicijnen

Medicijnen tegen hooikoorts zijn vaak gewoon bij de drogist verkrijgbaar, zoals antihistaminica. Ook zijn er via de huisarts neussprays verkrijgbaar die de ontstekingsreactie kunnen remmen. “Het is wel belangrijk om ze juist te gebruiken”, waarschuwt Hanneke Oude Elberink. Na de eerste blootstelling aan het stuifmeel slaat de afweer op hol waardoor klachten heviger worden. Begin daarom op tijd, nog vóórdat de pollen vrijkomen.” Ook benadrukt Oude Elberink het belang van de juiste combinatie medicijnen: “Patiënten met zware hooikoorts hebben vaak niet genoeg aan één medicijn. Een combinatie kan dan uitkomst bieden. En gebruik de medicatie dagelijks, en niet alleen bij klachten.”

In sommige gevallen kan een allergoloog immunotherapie voorstellen. Sietze Reitsma: “Hierbij laat je het afweersysteem langzaam wennen aan kleine hoeveelheden allergenen. Het doel is om een patiënt minder allergisch te maken, maar het vereist geduld en discipline.” Ook kan het helpen om de blootstelling aan allergenen te verminderen: “Bij huisstofmijtallergie is het belangrijk om je woning goed stofvrij te houden. En houd bij hooikoorts ramen en deuren dicht.” Maar het belangrijkste advies volgens Reitsma is: “Als je klachten hebt, ga dan naar je huisarts. Er is meer aan te doen dan je denkt.”

Next article