Skip to main content
Home » Hersenspinsels » Een migraineaanval: drie uur of drie dagen?
Migraine

Een migraineaanval: drie uur of drie dagen?

Foto: Magali Schouten

Natacha Franke (41) en haar dochter Cara (10) hebben allebei migraine. Natacha kreeg op haar veertiende de diagnose. Bij Cara werden rond haar achtste jaar de eerste symptomen zichtbaar. 

Wat doe je als je een aanval voelt aankomen? 

Cara: “Dan ga ik in bed liggen, doe het licht uit en probeer te slapen. Mama heeft mij geleerd om te mediteren. Dat helpt om te ontspannen. Als ik helemaal aan het begin een pilletje neem, lukt het vaak om de aanval af te breken en duurt het maar een paar uurtjes.” 

Natacha: “Er zijn maar heel weinig dagen dat ik geen pijn heb. Als ik geïrriteerd raak, is dat een teken dat er een aanval aan zit te komen. Dan moet ik rust nemen. Mediteren helpt maar stopt de aanval niet. Van tevoren weet ik niet hoe heftig een aanval zal zijn en hoelang deze zal duren. Dat kan variëren van een paar uur tot drie dagen of zelfs langer. Ik weet dat de pijn een eb- en vloedbeweging heeft. Uiteindelijk wordt het minder. Daar houd ik mij aan vast.” 

Heeft migraine veel invloed op jullie gezin? 

Cara: “Omdat mama ’s ochtends meer moet rusten, maakt papa het ontbijt en brengt hij ons naar school. Mama kan niet altijd voor ons zorgen. Mijn broertje Vic en ik doen al best veel dingen zelf.”  

Migraine komt niet door stress. Het is een hersenziekte

Natacha

Natacha: “Na de geboorte van mijn zoontje is mijn migraine chronisch geworden. Ik heb ook af en toe een migraineaanval met verlammingsverschijnselen. Koningsdag 2020 had ik zo’n ernstige aanval dat ik met de ambulance naar het ziekenhuis ben gebracht. Ik heb toen maandenlang op bed gelegen. Daarvan ben ik nu nog niet helemaal hersteld. Als het, ondanks de migraine, lukt om ’s ochtends met de kinderen te ontbijten of ’s avonds met mijn man op de bank te zitten dan zijn dat echt geluksmomenten.” 

Hoe kom je aan informatie over migraine? 

Cara: “Toen ik acht of negen was, zijn we naar de kinderhoofdpijnpoli geweest voor onderzoek. Mama en de dokter hebben toen verteld wat migraine is.” 

Mama kan niet altijd voor ons zorgen

Cara

Natacha: “Bij mijn neuroloog kan ik met al mijn vragen terecht en ik ben ook lid van de patiëntenvereniging Hoofdpijnnet. Verder kijk ik op internet of er nieuwe ontwikkelingen zijn. Dit geeft mij hoop.”

Heb je een tip voor andere mensen met migraine?  

Cara: “Als je een kat of hond hebt, ga dan als je een aanval voelt aankomen met je huisdier knuffelen. Onze poes weet wanneer ik een aanval heb en komt dan heel dicht tegen mij aan liggen.” 

Natacha: “Migraine is vaak goed te behandelen. Als je vaker aanvallen hebt of als de intensiteit verandert, ga dan naar je huisarts of neuroloog. Zo kun je misschien voorkomen dat je migraine chronisch wordt. Laat je niet aanpraten dat jouw hoofdpijn door stress komt. Stress kan van invloed zijn, maar is niet de oorzaak. Migraine is een hersenziekte. Bij kinderen is buikpijn vaak het eerste en soms zelfs het enige symptoom. Heeft je kind vaak buikpijn, dan kan het gaan om migraine.” 

Meer informatie

Meer weten over migraine? Ga naar www.allesoverhoofdpijn.nl, de website van patiëntenvereniging Hoofdpijnnet.

Next article