Skip to main content
Home » Huid » Vind je huidaandoening met de Symptomen Check!
Huid 2018

Vind je huidaandoening met de Symptomen Check!

Een branderig gevoel, pijn, jeuk, schilferige rode plekken op de huid. Huidaandoeningen komen veel voor. De behandeling begint bij de juiste diagnose. Met de Symptomen Check van Huidhuis.nl kan dat nu ook online.

Eczeem, galbulten, infecties, aardbeivlekken, moedervlekken, luieruitslag en onder meer acne. In Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen, jong en oud, een huidaandoening, met huidklachten die een enorme impact kunnen hebben op het dagelijks leven.

Toch worden huidaandoeningen dikwijls onderschat, vindt prof. dr. Suzanne Pasmans (Erasmus MC en initiatiefnemer van Huidhuis.nl, met alles over huidaandoeningen). ‘Misschien omdat we ze normaal zijn gaan vinden doordat ze zo vaak voorkomen.’ Zo komt het helaas voor dat kinderen met bepaalde huidaandoeningen te laat naar specialisten worden doorverwezen. ‘De juiste diagnose wordt niet gesteld, of een goede behandeling blijft uit, met alle gevolgen van dien voor het kind.’

Online Symptomen Check

Wie te stellen heeft met huidklachten, kan op Huidhuis.nl zelf de gratis Symptomen Check doen. Voor een kind, maar uiteraard ook voor zichzelf. Vink daarvoor online de klachten aan in een lijst van symptomen. Vervolgens verschijnt er een opsomming van mogelijke huidaandoeningen.

Daar staan foto’s en plaatjes bij, waardoor de symptomen goed kunnen worden vergeleken met de eigen huidklachten. Het kan duidelijk worden dat het bij de aangevinkte klachten om een ernstige afwijking gaat die om specialistische zorg vraagt, maar soms volstaan zelfzorgmiddelen.

Behandeling

Bij elke huidaandoening vind je namelijk wat je er het beste aan kunt doen (en wat niet), evenals de juiste huidverzorging, het ontstaan, de verschillende behandelingsmethoden en het verloop van de ziekte.

Daarbij staan linkjes naar patiëntenverenigingen en bijvoorbeeld smeerschema’s bij het afbouwen of onderhouden van medicinale zalven (eczeem en lichen sclerosus).

En is de huidaandoening al bekend? Op de site worden meer dan 300 huidaandoeningen beschreven, die te vinden zijn via een ABC.

Geschreven door dermatologen van UMC’s

Alle huidinformatie is geschreven door dermatologen van de Nederlandse Universitair Medisch Centra (UMC), dus betrouwbaar. Daarbij is aandacht besteed aan toegankelijke, duidelijke taal. Op de site staan bovendien alle officiële medische huidrichtlijnen (veelbezocht door zorgprofessionals).

Zo is het mogelijk volledig op de hoogte te raken en mee te denken met de eigen behandeling of die van het kind. ‘Uit onderzoek blijkt dat ouders uitstekende partners zijn van professionele zorgverleners,’ zegt Pasmans. ‘Daar moeten wij artsen beter gebruik van maken’.

Next article