Mindfulness bestaat uit vaardigheden die maken dat je bewuster en aandachtiger gaat leven. Zo zorgt het ervoor dat je meer mildheid en zorgzaamheid naar jezelf, naar de situatie en naar anderen ervaart. Met mindfulness train je het vermogen ervaringen te observeren zonder deze meteen te bekritiseren, zodat je bewuste en overwogen keuzes kunt maken.
Rosetta Kooistra en Barbara Doeleman, beiden actief in het dagelijks leven als directeur en bestuurder van organisaties, maar ook mindfulnesstrainer en vicevoorzitters van de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN) leggen uit wat een mindfulnesstraining kan bieden.
Rosetta Kooistra
Vicevoorzitter van de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en mindfulnesstrainer
Barbara Doeleman
Vicevoorzitter van de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en mindfulnesstrainer
Wat doet mindfulness precies met je brein?
“Mindfulness activeert een deel van de hersenen dat emoties reguleert. Dit maakt dat je onder andere veerkrachtiger wordt ten aanzien van stress, bewuster keuzes kunt maken in het leven, het draagt ook bij aan vitaliteit en tevredenheid. Net zoals je je lichaam kunt trainen, kan je ook je brein trainen. Dit heet neuroplasticiteit; het vermogen van de hersenen zich aan te passen. Mindfulnesstraining stimuleert nieuwe verbindingen tussen je hersencellen die passen bij aandacht, open interesse en opmerkzaamheid. Ook train je met mindfulness kwaliteiten van mildheid en zorgzaamheid. Hoe meer je vaardigheden van mindfulness oefent, hoe beter je er in wordt. En het blijkt dat mensen die aandachtiger leven over het algemeen gelukkiger en meer tevreden zijn.”
Net zoals je je lichaam kan trainen door te sporten, kan je het brein trainen met mindfulness
Barbara Doeleman
Biedt mindfulness een oplossing voor mentale uitdagingen?
“Mindfulnesstraining is geen tovermiddel, maar kan wel bijdragen aan een meer ontspannen leven. Sommige mensen denken dat je met mindfulness je hoofd kunt leegmaken. Dat is niet zo, want onze hersenen zijn nou eenmaal gemaakt om te denken, net als ons hart is gemaakt om te kloppen. Mindfulness kan wel helpen om beter om te gaan met bijvoorbeeld piekergedachtes en zo minder stress en angstgevoelens te ervaren. Door met volle aandacht aanwezig te zijn in het heden, neem je dingen waar die anders aan je voorbijgaan. Dat maakt dat je ook bewuster keuzes maakt.”
Heeft mindfulness een directe meerwaarde voor de samenleving?
“Als je aandachtiger leeft, ben je alerter. Dat je open en aandachtig luistert en niet direct oordeelt, maakt het bovendien voor anderen prettiger om met je te leven en met samen te werken. Daarom is mindfulness ook belangrijk op de werkvloer en in organisaties. Mindful leven en werken draagt immers bij aan emotioneel-mentale veerkracht en vermindert daarmee de kans op het ontwikkelen van stressklachten of zelfs uitval door stress. Wat we ten aller tijden willen voorkomen is dat organisaties mindfulnesstraining inzetten ter uitvalpreventie en tegelijkertijd een cultuur creëren die juist bijdraagt aan stress. Mindfulnesstraining mag geen doekje tegen het bloeden zijn!”
Als je meer leeft in het nu, dan ben je alerter in welke omstandigheid dan ook
Rosetta Kooistra
Werkt mindfulness voor iedereen?
“Bij sommige specifieke klachten, is de gangbare mindfulnesstraining niet altijd geschikt of is het behulpzaam om naar een gespecialiseerde (mindfulness)trainer of zorgbehandelaar te zoeken. VMBN geregistreerde trainers zijn goed opgeleid en kunnen je gedegen advies geven, over welke training bij jouw situatie past. Het kan ook zijn dat een trainer je aanraadt eerst een arts te consulteren. Daarnaast is het goed op te merken dat bijna elk mens baat heeft bij het ontwikkelen van aandacht, mildheid en een open houding. Mindfulnesstraining is een wetenschappelijk onderbouwde methode om deze vaardigheden te ontwikkelen.”
Meer informatie
De VMBN (Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland) is de grootste beroepsvereniging van Europa voor professionele mindfulnesstrainers. De leden hebben een post HBO of postdoctorale opleiding gevolgd en voldoen aan strenge voorwaarden wat betreft bij- en nascholing.