Skip to main content
Home » Huid » Naar buiten? Denk om je SPF!
Huid 2018

Naar buiten? Denk om je SPF!

Beauty-expert Paula Begoun
Beauty-expert Paula Begoun
Beauty-expert Paula Begoun

Als ons grootste orgaan wordt de huid veel blootgesteld aan de zon. Genoeg smeren is een advies dat we ter harte moeten nemen. Maar wat gebruiken we precies en wat doet een SPF? De Amerikaanse beauty-expert Paula Begoun van Paula’s Choice vertelt.

Niets is zo gevaarlijk als de zon, volgens Paula Begoun. “Het is niet alleen een belangrijke bron voor huidveroudering, maar ook de grootste veroorzaker van huidkanker. De zon is dus eigenlijk ‘Ultra-Violent’.”

De Amerikaanse heeft inmiddels 21 boeken over beauty op haar naam staan, waaronder ‘Don’t go to the cosmetics counter without me’ en ‘Blue eyeshadow should be illegal’. Begoun was op zoek naar geschikte huidproducten; eerst voor haar probleemhuid in haar tienerjaren, later om rimpels en huidverkleuringen aan te pakken. Omdat ze niet vond wat ze zocht, begon ze ze zelf te ontwikkelen. Paula’s Choice Skincare was geboren.

We weten dat de zon schadelijk is. Maar hoe werkt het precies en wat is de rol van UVA- en UVB-stralen?

“Zonnestralen dringen door in de huid en kunnen deze – afhankelijk van het type straling – beschadigen. UVB-stralen zijn wat meer oppervlakkig, beïnvloeden de opperlagen van de huid en veroorzaken zonnebrand. De UVA-stralen werken dieper en kunnen leiden tot celmutatie. Dit houdt in dat cellen onregelmatig, misvormd of defect kunnen raken.”

Uw advies is dat je een huidproduct met SPF moet gebruiken, een sun protection factor. Waarom is dat zo belangrijk?

“De zonnefilter (SPF) in een huidproduct biedt je de beste bescherming tegen de schadelijke straling van de zon. Deze houdt schadelijke straling aan de buitenkant van de huid tegen, nog vóór deze schade aan de huid kan toebrengen. Een product met zonnefilter is ook de beste verdediging tegen vroegtijdige huidveroudering.

De factor bij de SPF geeft aan hoe lang je bij gebruik in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Ik raad altijd een SPF 30 of hoger aan. En kies een product dat een zogenaamde breedspectrum zonbescherming biedt, dus zowel tegen UVA- (A van Aging) als UVB-straling (B van Burn) beschermt.

Breng je het product rijkelijk en gelijkmatig aan, dan ben je goed beschermd tegen de zon. Het ouder worden van de huid en het ontstaan van pigmentvlekken wordt vaak toegeschreven aan het feit dat we nu eenmaal ouder worden en de huid simpelweg ook. Maar in 80 procent van de gevallen is de zon de boosdoener.”

Heeft u een voorbeeld?

“Kijk eens goed naar je lichaam en vergelijk dan gedeelten die nog nooit de zon hebben gezien met lichaamsdelen die er wel vaak aan worden blootgesteld. Zelfs als je nog vrij jong bent, zul je zien dat de plekken die weinig zonlicht hebben gehad er jonger uitzien.”

Hoe kunnen we onze huid het best beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon?

“Be sun smart. Daarmee bedoel ik onder meer dat je directe blootstelling aan de zon moet vermijden. Ga alsjeblieft nooit meer zonnebaden. Het advies is verder om altijd een zonnebril te dragen en bij voorkeur ook een hoed. En draag gewoon altijd, als het mogelijk is, kleding die je beschermt tegen de zon.”

En verder?

“Smeer je echt elke dag van je leven in. Je wordt ook elke dag blootgesteld aan daglicht. Licht insmeren helpt niet genoeg; je moet een huidproduct echt dik en gelijkmatig over je huid verdelen. Het is overigens helemaal niet erg als je meerdere cosmeticaproducten met elk hun eigen SPF over elkaar heen gebruikt. Het aanbrengen van verschillende laagjes is juist goed.”

De belangrijkste beautymythes volgens Paula Begoun

1. Je huid kan niet worden beschadigd door straling als het bewolkt is of regent.

“Dit klopt niet. Zolang er sprake is van daglicht kan je huid schade oplopen. Wist je dat de schadelijke stralen, de UVA-straling, zelfs door ramen dringen?”

2. Je moet om de twee uur je zonnebrandmiddel opnieuw aanbrengen.

“Dit moet ik even goed uitleggen. Het advies luidt inderdaad vaak dat je dit om de twee uur moet doen, dit is onder andere gebaseerd op het idee dat de meeste mensen een zonnebrandmiddel te dun aanbrengen. Om toch voldoende beschermd te zijn, wordt dit geadviseerd. Dus smeer je vooral royaal en gelijkmatig in met een SPF van minimaal 30, want je bent daarmee goed beschermd.”

3. Alleen een foundation met zonbescherming is niet genoeg.

“Als op een product de SPF wordt vermeld, dan kun je er vanuit gaan dat het streng getoetst is voordat het die factor kreeg toegekend en dat het de bijbehorende zonnebescherming biedt. SPF 30 is SPF 30, ongeacht het product. Foundation is fantastisch om je huid mee te beschermen tegen de zon, zolang deze maar een SPF van 30 of hoger heeft, je het niet te dun aanbrengt en je niet aan je gezicht zit gedurende de dag.”

4. Om zonnebrand en huidschade te voorkomen helpt het om voor te bruinen onder de zonnebank.

“Een mythe, want ook een zonnebank kan zorgen voor rimpels en verkleuringen en kan in het ergste geval huidkanker veroorzaken.”

5. Een parasol blokkeert de schadelijke zonnestralen.

“Een parasol blokkeert wel wat van de stralen, maar niet alle. Al is het gebruik ervan zeker een betere optie dan blootgesteld worden aan direct zonlicht. Zolang er daglicht is, ook indirect licht, kun je huidschade oplopen. En denk ook aan de weerkaatsing. Zonnestralen kaatsen terug van allerlei oppervlakken zoals water, gras en stoeptegels en kunnen zo alsnog je huid bereiken.”

Next article