Skip to main content
Home » KNO » Sluit je ogen niet voor slaapapneu
slaapapneu

Sluit je ogen niet voor slaapapneu

Elke nacht de logeerkamer opzoeken vanwege gesnurk is vervelend. Al kan dit wijzen op een groter probleem: slaapapneu. Een aandoening die serieuze gevolgen kan hebben indien deze niet tijdig wordt behandeld.  

Duizenden mensen in Nederland hebben apneu zonder het te weten. Velen merken er niets van dat hun ademhaling op verschillende momenten tijdens de slaap stilvalt. De oorzaak van obstructief slaapapneu -de officiële term voor de meest voorkomende vorm- kan liggen in een verslapping van de tongspieren en omliggend weefsel. Hierdoor wordt de luchtpijp tijdelijk afgesloten. 

Optater 

“Het probleem is dat apneu vaak niet meteen wordt herkend. Als de adem meerdere keren per nacht of zelfs binnen een uur stokt, kan dit leiden tot verschillende klachten. Denk aan vermoeid wakker worden, overdag in slaap vallen en ernstig concentratieverlies. Symptomen die veel te vaak voor lief worden genomen. Bovendien vergroot slaapapneu de kans op hart- en vaatziekten en het overlijden daaraan. Ernstige apneu geeft het lichaam een optater”, zegt Peter van Maanen, KNO-arts en somnoloog bij het OLVG. Hij hoopt dat meer mensen naar de huisarts stappen, maar ook dat artsen eerder en uitgebreider naar het slaapgedrag vragen zodat dit tijdig leidt tot vervolgonderzoek. 

Baat bij  

Er is namelijk veel te doen tegen slaapapneu. Zo is bekend dat overgewicht de kans op apneu vergroot, maar kan afvallen er ook weer voor zorgen dat de stoornis verdwijnt. Sommigen kunnen  baat hebben bij een overdrukmasker. Via het masker wordt er lucht naar binnen geblazen zodat de keel en de luchtpijp open blijven. Er is ook een groep patiënten die  ’s nachts een speciale beugel draagt. Deze bestaat uit twee bitjes voor de boven- en onderkant van het gebit en trekt de onderkaak naar voren. Achter het gehemelte en de tong ontstaat er zo meer ruimte. “Een deel van de mensen met apneu heeft hier vooral last van als ze op hun rug slapen. Voor hen kan positietherapie een mogelijke oplossing zijn. Via een band die om de borstbuikovergang wordt gedragen meet een sensor de lichaamshouding. De band vibreert als de persoon op zijn rug belandt en zorgt dat hij al slapend weer op zijn zij draait.” 

Tongzenuwstimulatie 

Bij een gedeelte van de patiënten kan een operatie helpen om de apneu aan te pakken. Er bestaan verschillende typen ingrepen. Zo kan er weefsel worden verwijderd om de luchtpijp vrij te houden tijdens de slaap. Een andere optie is de tongzenuwstimulatie. “Een pacemaker, die wordt geïmplanteerd op de grote borstspier, en een ademhalingssensor tussen de ribben werken samen met een elektrode die om de tongzenuw wordt geleid. Dit systeem stimuleert de tong met prikkels zodat deze niet naar achteren valt en de luchtpijp niet wordt afgesloten. Dankzij deze variëteit aan behandelingen kunnen we een heel brede groep mensen helpen.”

Next article