Skip to main content
Home » Omgaan met » Andrew (66) over de impact van zijn prostaatoperatie
Prostaatkanker

Andrew (66) over de impact van zijn prostaatoperatie

Wat begon met veelvuldig plassen, bleek geen ‘oude-mannen-kwaal’ te zijn, maar prostaatkanker. Iets wat het leven van Andrew* (66) op z’n kop zette. Een prostaatoperatie bood uitkomst, maar had ook consequenties. 

Andrew, jij kreeg in juli 2020 te horen dat je prostaatkanker hebt. Hoe is het nu met je?  

“De tumor – die de grootte had van een erwt – is operatief verwijderd, evenals mijn gehele prostaat. Verder zijn er – vanwege mogelijke uitzaaiingen – vijftien lymfeklieren weggehaald. Uit tussentijds bloedonderzoek blijkt dat ik nu voor alsnog schoon ben. Dat is uiteraard het belangrijkste. Ook ben ik blij dat ik niet incontinent ben geworden; dat was toch echt een schrikbeeld voor me. Wel heb ik helaas als gevolg van de operatie een erectiestoornis. De enorme impact hiervan had ik van tevoren nooit zo ingeschat.” 

Hoe beïnvloedt de erectiestoornis je leven?  

“Voorafgaand aan de operatie wordt dit mogelijke resultaat wel besproken. Maar op dat punt van het ziekteproces, overheerst de gedachte van: ‘alles is prima, als de kanker maar weggaat’. Je realiseert je niet goed wat de mogelijke gevolgen van de operatie kunnen zijn, en wat dat in de praktijk inhoudt. Mijn erectiestoornis tast gelukkig niet mijn gevoel van mannelijkheid aan, maar wél hoe ik intimiteit beleef. Ook op het relationele en sociaal-emotionele vlak ervaar ik de impact hiervan.” 

Hoe ga je daarmee om? 

“Door te blijven praten met mijn partner. Als de opwinding zich niet meer letterlijk naar je lijf vertaalt, beleef je intimiteit op een andere manier. De invulling hiervan moet dan opnieuw vorm krijgen en dat is iets waar je aan moet werken. Goede communicatie en respect voor elkaars behoeftes zijn daarbij belangrijk. Verder probeer ik nieuwe dingen uit. Zo ben ik onlangs begonnen met medicatie. Daarvoor moest ik wel een drempel over, gezien dit voor mij niets met intimiteit te maken had. Ook haalt het de spontaniteit weg, dus daar moet je een weg in vinden.” 

Heb je een boodschap voor medepatiënten? 

“Realiseer je dat een erectiestoornis na een prostaatoperatie plausibel is. Dit kan tijdelijk kan zijn, maar ook blijvend. Maar: bedenk ook wat je eraan kunt doen. Er is veel mogelijk, dus schroom vooral niet om hulp te zoeken. Zelf heb ik veel gehad aan de Prostaatkankerstichting. Praten met lotgenoten helpt je echt verder. Het is prettig om te weten dat je niet de enige bent en om herkenning over en weer te hebben. Ook een psycholoog of seksuoloog kan uitkomst bieden. Onthoud: hulp inschakelen is niet zwak, maar juist knap!” 

* Wegens privacy redenen is Andrew een fictieve naam. Zijn gegevens zijn bij de redactie bekend. 

Meer informatie

Ga voor meer informatie, lotgenotencontact en informatieve webinars naar www.prostaatkankerstichting.nl

Next article