Skip to main content
Home » Omgaan met » Gespecialiseerde urologische zorg in thuissituatie
Sponsored

Het is belangrijk dat je bij een katheter gespecialiseerde hulp krijgt, bij voorkeur in de thuissituatie. Dit is prettiger voor de cliënt en verkleint het risico op complicaties. 

Urologische zorg 

Gespecialiseerde urologische zorg wordt meestal in het ziekenhuis gegeven. Dit vormt een belasting voor zowel de cliënt als de mantelzorger. Beter is het als deze zorg door de wijkverpleegkundige kan worden geboden. Probleem hierbij is dat  wijkverpleegkundigen als ‘generalist’ zijn opgeleid.  

Best beschikbare zorg   

Daardoor komt het voor dat niet de best beschikbare zorg wordt geboden. Het inbrengen en verwisselen van een katheter kan pijnlijk zijn voor de cliënt als de verpleegkundige weinig ervaring heeft. Ook het signaleren van en reageren op mogelijke problemen vergt specialistische kennis. “Eigenlijk zou ieder wijkteam moeten kunnen beschikken over een urologisch verpleegkundige”, stelt Ria Pothoven, gespecialiseerd in urologische zorg. Deze verpleegkundig specialisten zijn op de hoogte van nieuwe materialen en technieken en weten welk katheter voor de individuele cliënt de beste oplossing is. 

Ieder wijkteam zou moeten kunnen beschikken over een urologisch verpleegkundige 

Verstoppingen  

“Een van de meest voorkomende problemen bij mensen met een katheter is verstopping”, weet Pothoven. De beste methode om een verstopping te voorkomen is die van de natuurlijke doorstroming. Daarom is het advies aan iedereen met een katheter om voldoende te drinken. Als sprake is van een lichte verstopping en de natuurlijke doorstroming niet voldoende is dan kan de verpleegkundige besluiten om de katheter te spoelen. Omdat je bij spoelen de katheter open maakt, is er het risico van een bacteriële infectie.  

Ander type katheter 

“Er zijn katheters die minder snel verstoppen en medische hulpmiddelen om de katheterzorg te optimaliseren”, weet PothovenOok bij het inbrengen van spoelingen in de blaas zijn er ontwikkelingen waardoor niet altijd een katheter nodig is. Met een ialuadapter is het bij de meeste mensen mogelijk om een spoelvloeistof met bijvoorbeeld medicatie in de blaas te brengen. “Dit verkleint de kans op infecties en het inbrengen is minder pijnlijk voor de cliënt.” 

Next article