Skip to main content
Home » Jouw Buik » Naomi over taboedoorbrekend tiktokken  
Naomi Reesing

Naomi over taboedoorbrekend tiktokken  

Een leven met PDS. Naomi (25) weet er alles van. Na jarenlange klachten volgde de diagnose. Schaamte hierover kent ze niet: op TikTok spreekt ze openlijk over alles wat erbij komt kijken.  

Hoe zag jouw weg naar de diagnose eruit?  

“Het was moeizaam. Ik werd jarenlang weggestuurd bij de huisarts zonder enige test die uitgevoerd werd. Ik kreeg geen begeleiding, dieet of doorverwijzing naar een mdl-arts aangeboden waardoor mijn klachten erger en erger werden. Uiteindelijk ben ik zelf op onderzoek uitgegaan, ben ik naar een andere huisarts gegaan en heb ik met de informatie die ik zelf had gevonden aangegeven welke onderzoeken ik uit wou laten voeren, om zo tot een geschikte diagnose te komen. Dit hele traject heeft in totaal zo’n tien jaar geduurd.” 

Met welke klachten kreeg jij te maken? 

“Ik had helse buikpijn waardoor ik niet meer kon lopen, zitten of normaal ademen. Ook moest ik overmatig zweten en had ik last van obstipatie, krampen en aanvallen. Soms zat ik daarom urenlang op het toilet en werd ik licht in mijn hoofd.” 

 Wat deed de diagnose met jou?  

“Toen het voor mij eindelijk duidelijk werd dat ik toch echt PDS heb, kon ik veel gerichter opzoek naar oplossingen. Er viel een last van mijn schouders en ik kon het veel beter accepteren.” 

Welke impact heeft de diagnose op jouw leven gehad?    

“Ik heb altijd geprobeerd om gewoon door te gaan en PDS niet mijn leven te laten overnemen. Er zijn wel dingen waar ik altijd rekening mee moet houden, zoals: zijn er toiletten in de buurt? En waar gaan we eten? Kan ik wel mee eten, of krijg ik een aanval? Doordat er veel onbegrip was vanuit buitenstaanders heb ik mij vaak onbegrepen en alleen gevoeld. “Er is ook altijd wat met jou”, en “Jij bent echt altijd ziek”. Of “Wow ben je zwanger ofzo? Je buik is echt dik”. Dit zijn opmerkingen die wel eens naar mijn hoofd geslingerd worden. Als jonge, onzekere puber had ik het hier vaak moeilijk mee. Nu leer ik het steeds meer te omarmen en zit ik veel beter in mijn vel. Gelukkig ben ik niet in een sociaal isolement geraakt. Dit hoor ik namelijk vaak van mede PDS’ers die de deur niet meer uit durven.” 

 Hoe zag jouw acceptatieproces eruit?  

“Het was een lang proces maar ik kan nu zeggen dat ik me beter voel dan ooit, mezelf mooi en goed genoeg vind zoals ik ben en helemaal in mijn kracht sta. PDS is onderdeel van mij maar ik ben zo veel meer dan alleen mijn PDS.” 

Wat heeft jou hierin geholpen?  

“Eigen research, wilskracht en doorzettingsvermogen. Uiteindelijk de juiste dokter tegenkomen en veel lezen over mindset, voeding en heel veel online onderzoek doen.” 

Hoe kwam je op het idee om deze TikToks te gaan maken?  

“Ik zag mensen hun persoonlijke verhalen delen op TikTok maar kwam nooit iets tegen over PDS. Toen dacht ik: waarom is dit er niet? Ik wist dat er veel meer mensen zijn die hetzelfde meemaken als ik. Toen ben ik gestart met mijn TikTok account.” 

Wat was je aanvankelijke motivatie hierachter?   

“Ik wil anderen een shortcut geven om hun klachten te herkennen, naar de ‘juiste’ dokter of arts te gaan en op deze manier de juiste diagnose krijgen. Ik wil ze praktische tips geven die ze gelijk toe kunnen passen. Deze tips heb ik zelf gevonden in literatuur over PDS, wetenschappelijke artikelen en websites van gespecialiseerde artsen.” 

Wat zou jij mensen graag willen meegeven met betrekking tot buikklachten?  

“Herken je klachten, blijf niet wachten en ga op onderzoek uit! Wil je dokter je niet verder helpen? Ga dan opzoek naar een andere arts en ga niet bij de pakken neerzitten. Je verdient het om de meest gezonde, gelukkige versie van jezelf te zijn. Laat niemand je vertellen dat je pijn er niet mag zijn, zolang ze niet weten wat je meemaakt hebben ze geen recht van spreken. Het mag er zijn.”  

Meer informatie

Voor meer informatie of contact met Naomi, volg haar op Instagram (@naomireesing) of TikTok (@naomireesingx).

  

Next article