Een bronchoscopie is een onderzoek waarbij de luchtwegen aan de binnenkant worden bekeken. Hoe gaat dit precies in zijn werk?
Bijna alle patiënten met longkanker krijgen dit onderzoek om een stukje weefsel uit de longen te nemen en te onderzoeken. Meestal wordt tijdens dit onderzoek alleen een keelverdoving gebruikt. Uit onderzoek bij patiënten en specialisten blijkt dat dit onderzoek niet voor iedereen even prettig is.
De ervaringen variëren van vervelend tot traumatisch. Sommige patiënten krijgen naast de keelverdoving een slaapmiddel toegediend. Om meer bekendheid te geven over de mogelijkheden van sedatie heeft Longkanker Nederland twee animatievideo’s ontwikkeld (video’s mede mogelijk gemaakt door Indiveo).
De eerste video laat zien hoe de bronchoscopie verloopt. De tweede video legt uit welke verschillende manieren van sedatie mogelijk zijn bij een bronchoscopie. Patiënten die het prettiger vinden om naast de keelverdoving een slaapmiddel te krijgen, raden we aan om hun voorkeur met de arts te bespreken. Door het toedienen van een slaapmiddel is er een uitslaaptijd, waardoor het onderzoek langer duurt. Ook mogen patiënten 24 uur na het onderzoek niet autorijden, geen machines bedienen of belangrijke beslissingen nemen. Door samen te kijken naar de wensen, persoonlijke situatie en gezondheidstoestand, kunnen zij samen beslissen welk middel het beste bij de patiënt past.
Een beeld zegt meer dan duizend woorden
In Nederland hebben veel mensen moeite met lezen en schrijven. Bij patiënten is het erg belangrijk dat ze de informatie begrijpen. Door een animatievideo te bekijken, wordt informatie beter begrepen omdat je ziet wat er precies gebeurt. Dit neemt een deel van de onzekerheid en angst weg. Een deel van de bevolking begrijpt de Nederlandse taal onvoldoende, daarom komen de video’s ook beschikbaar in het Turks en Marokkaans
Meer informatie over bronchoscopie: www.longkankernederland.nl/bronchoscopie/