Artrose is een vervelende aandoening die het normale leven lelijk in de weg kan zitten. Gelukkig zijn er laagdrempelige behandelmethoden.
“Knie-artrose is hard op weg om de meest chronische pijnaandoening in Nederland te worden,” vertelt Peter Fontijne, orthopedisch chirurg gespecialiseerd in artrose. “Artrose is slijtage van het kniegewricht. Het kraakbeen, dat zorgt dat de knie soepel beweegt, wordt dunner of verdwijnt. Daardoor krijg de patiënt pijnklachten, met name bij belasting van de knie, maar soms ook in rust.” Fontijne werkt samen met fysiotherapeut Arjen Frudiger: “De kwaliteit van leven gaat door artrose flink achteruit. Patiënten krijgen mobiliteitsproblemen en ze kunnen minder ver lopen. En ze krijgen last van zwelling en warmte rond de knie.”
Laagdrempelige zorg
Artrose komt vaak voor bij ouderen, maar leeftijd is niet altijd de oorzaak, zegt Fontijne: “We zien dat artrose steeds vaker voorkomt bij veertigplussers met overgewicht. Ook mensen die eerder een knieoperatie hebben gehad hebben vaker last van artrose.” 1,5 miljoen Nederlanders hebben nu al te maken met artrose, en de verwachting is dat dit aantal met 40 procent zal stijgen. Fontijne: “Huisartsen zijn nu al overbelast. Bovendien is de zorg niet efficiënt ingericht. 80 procent van de patiënten die naar het ziekenhuis worden doorverwezen, worden uiteindelijk weer teruggestuurd omdat ze toch niet in aanmerking komen voor een operatie.” Daarom werkt Fontijne intensief samen met Frudiger en andere collega’s buiten het ziekenhuis: “Deze zogenaamde anderhalvelijnszorg zit tussen de huisarts en het ziekenhuis in. We werken met verschillende specialisten samen waardoor we zonder operatie toch een patiënt kunnen helpen.”
Stappenplan
Arjen Frudiger legt uit hoe dat werkt: “Patiënten doorlopen een stappenplan van drie tot vier maanden. Het traject bestaat uit een onderzoek van de knie, leefstijladviezen en fysiotherapie. Ook kunnen steunzolen en een brace het kniegewricht ontlasten. Met medicatie kunnen we de pijn verminderen en hyaluroninjecties maken de knie beter bestand tegen slijtage.” Het doel van deze niet-invasieve behandelmethode is dat je het moment van een operatie zo lang mogelijk uitstelt. Fontijne: “Een operatie is altijd belastend. Ook werkt een knieprothese toch wat anders dan een gewone knie, en heeft deze ook een beperkte levensduur. Veel patiënten zijn jonge vijftigers, daar wil je eerst proberen om de klachten te verminderen zonder operatie. Als dat lukt, zijn patiënten daar enorm blij mee.”