Skip to main content
Home » De Huid » Under my skin: leren omgaan met huidproblemen
eczeem

Under my skin: leren omgaan met huidproblemen

Een droge huid, daar hebben veel mensen weleens mee te maken. Maar hoe zit dat met aangeboren eczeem? Dr. Annemie Galimont is dermatoloog en secretaris van de beroepsvereniging van Nederlandse dermatologen. Hanneke Duurland is secretaris van de Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE). Samen geven zij tekst en uitleg.

Wanneer spreekt men over een droge huid en wanneer over eczeem? 

Hanneke: “Een droge huid kan heel vervelend zijn en jeuken. Maar als je naast droogheid ook te maken krijgt met rode plekjes en bultjes en je letterlijk niet meer kunt ophouden met krabben, dan is het zeer waarschijnlijk dat je eczeem hebt. Dan dien je naar de huisarts te gaan.” 
Dr. Galimont: “Eczeem is een verzamelnaam voor alles wat er rood uitziet en jeukt. Er zijn dus verschillende soorten, dat maakt het ook zo complex. Wat vooral kenmerkend is aan eczeem, zijn de onderhuidse ontstekingen. De huid heeft vaak rode en jeukende plekjes. Ook zie je vaak bultjes en blaasjes.” 

Meer bewustwording over de werking van de huid is zó belangrijk.

Wat is precies het verschil tussen de twee? 

Dr. Galimont: “Eczeem en een droge huid gaan hand in hand met elkaar. Maar het punt is: iedereen kan een droge huid krijgen, maar niet iedereen heeft eczeem. Ter illustratie: ik heb zelf eczeem, mijn man niet. Stel dat hij de hele dag in bad gaat liggen, dan krijgt hij een droge huid. Als ik dat doe, heb ik meteen een eczeem-uitbraak te pakken. Hoe dat zit? Je opperhuid heeft een barrièrefunctie en kun je zien als een soort van regenjas. Als je heel hard gaat wrijven of krabben – of te lang in contact bent geweest met water – dan verstoort dat de natuurlijke vochthuishouding van je huid. Bij aangeboren eczeem lekt het vocht van de huid er niet alleen sneller uit, maar heb je ook nog eens te maken met een afweersysteem dat hier sneller en heviger op reageert. Vervolgens reageert je lichaam op die kapotte huid en ontstaan er ontstekingen.” 

Hoe komt het dat een droge huid en eczeem vaak met elkaar verward worden? 

Dr. Galimont: “De huid in zijn algemeenheid heeft jarenlang nogal slechte PR gehad; er wordt veel onjuiste informatie over droge huid en eczeem verspreid.” 
Hanneke: “Klopt. Een hardnekkig misverstand is dat crèmes vochtinbrengend zijn, en je daarom moet smeren bij een droge huid. Maar je smeert niet om vocht ín de huid te brengen, je smeert om het vocht in de huid vast te houden.” 
Dr. Galimont: “Exact. Water droogt een huid uit, door het vet van een crème gaat de huid zichzelf hydrateren. Ook over constitutionele eczeem (aangeboren eczeem – red.) bestaan veel misverstanden. Bijvoorbeeld dat het eigenlijk een allergie is of dat je medische zalfjes alleen dun moet smeren. Of dat als je kleine kinderen met eczeem behandelt, je het eczeem naar binnen smeert en ze astma krijgen. Allemaal fabeltjes!” 

Het is een mythe dat er niks tegen eczeem te doen is.

Wat kun je tegen eczeem doen?  

Dr. Galimont: “Het is zonder meer een complexe aandoening, maar het is een mythe dat er niks tegen eczeem te doen is. Zo zijn er allerlei behandelpiramides beschikbaar en de nodige medicijnen. Maar let wel op: je bent vooral je eigen behandelaar. Zorg dan ook goed voor je jezelf! Smeer dik en regelmatig en zorg ervoor dat je huid niet uitdroogt. Dat vereist zelfmanagement en discipline, maar dat loont wél.” 
Hanneke: “Met eczeem moet je niet leren leven, maar leren omgaan. En ook: kom voor jezelf op. Als een zalf niet helpt, koppel dit terug aan je huisarts, huidtherapeut of dermatoloog. Want er zijn zoveel mensen en zoveel crèmes. Het is een kwestie van zoeken en uitproberen wat bij jou past.”

Meer informatie

Wil je meer weten over de VMCE? Klik hier.

Voor meer informatie over de activiteiten van dr. Galimont, klik hier.

Next article