Skip to main content
Home » Dermatologie » Deze boosdoeners zorgen voor huidirritaties
Dermatologie

Deze boosdoeners zorgen voor huidirritaties

Tijdens de wintermaanden kampen veel mensen met een droge of gevoelige huid. Waardoor wordt dit veroorzaakt en wat kan je eraan doen? Allergoloog, Jan de Monchy, ziet vaak patiënten met huidklachten en legt uit wat je tegen een droge of gevoelige huid kan doen.  

Hoe kan het dat een droge huid vaak hand in hand gaat met een gevoelige huid?

“Er zijn een aantal redenen waarom mensen last hebben van huidirritaties. Het is een reactie op een huidontsteking die kan ontstaan door eczeem, schimmels, netelroos, bacteriën, schurft of een insect zoals de processierups. Daarnaast zijn er veel mensen met een gezonde huid die hun huid slecht verzorgen. Ook kan obsessief handen wassen de huid irriteren.”

Klopt het dat mensen die last hebben van een droge of gevoelige huid ook automatisch met eczeem kampen?

“Nee, daar zijn verschillende redenen voor. Neem bijvoorbeeld zwemmerseczeem. Wanneer je daar last van hebt, jeukt je huid en is die droog en rood. Maar de boosdoener van de huidirritatie is een schimmel en niet een eczeem. Een schimmel, huidziektes of hormonale ziektes zorgen alle drie voor een gevoelige huid, maar hebben wel allemaal een andere behandeling nodig.”

Wat zijn de oorzaken van een droge of gevoelige huid?

“Het grootste probleem is de barrièrefunctie van de huid. De huid vormt een barrière tussen je lichaam en de buitenwereld om je tegen bacteriën, vuil, vocht, hitte en kou te beschermen. Wanneer deze barrièrefunctie beschadigd raakt, ontstaat er een huidontsteking en kunnen ziektes zoals: handeczeem, schimmels of allergieën de huid verder irriteren.”

Wanneer hebben patiënten het meeste last van een droge of gevoelige huid?

“Externe factoren die de huid irriteren zijn zeep, oplosmiddelen, warmte, kou en wind. Tijdens de wintermaanden kampen we met droge lucht en temperatuurverschillen, dit kan de aanleiding zijn voor huidirritaties. Vooral bij mensen met een aangeboren neiging tot eczeem. Maar er zijn ook interne factoren die invloed kunnen hebben op de conditie van onze huid. Soms spelen stress en emoties ook een rol.”

Welke klachten gaan hier vaak mee gepaard?

“Mensen die last hebben van constitutioneel eczeem kunnen ook last hebben van hooikoorts, astma of voedselallergieën. De beleving van de jeuk kan zeker bij kinderen enorme psychische gevolgen hebben.”

Welke winst valt nog te behalen in het behandelproces en door de patiënt? 

“Het oplossen of dragelijk maken van een jeukende huid vraagt om een oorzakelijke aanpak. Artsen kijken alleen naar de symptomen, maar niet naar de oorzaak. Voor veel patiënten is het moeilijk om de discipline op te brengen om hun huid goed te behandelen. Als patiënten zelf aan de slag willen gaan, neem dan een kijkje op de website van het huidfonds voor meer informatie. 

Tips tegen een droge huid

1. Drink dagelijks genoeg water. Hydrateren van binnenuit is ook een middel voor een gezonde huid.

2. Smeren, smeren, smeren. Zowel in de wintermaanden als de zomermaanden is het verstandig om jezelf ook te beschermen tegen uv-stralen. Gebruik daarom altijd een crème met een hoge factor.

3. Niet alle cosmetica bevatten hypoallergene producten die je huid beschermen tegen externe factoren en hydrateren.

4.Blijf je huid verzorgen door deze regelmatig te wassen en vergeet niet opnieuw te hydrateren en de huid te voeden. Want let op; een te hete douche of bad kan zorgen voor uitdroging van de huid. Kies daarom altijd voor lauwwarm water. 

Next article