Onze vagina is een van de meest absorberende en gevoelige lichaamsdelen. Ze heeft geen enkel proces (zoals de spijsvertering) om giftige chemicaliën die we erin of erbij stoppen af te breken. Sommige menstruatieproducten kunnen mogelijk een zweterige omgeving creëren die ongemakkelijk kan zijn voor de gebruiker. Bovendien maakt plastic de producten duurzamer, waardoor gebruikers minder vaak hun menstruatieproducten hoeven te vervangen, wat kan leiden tot irritaties en bacteriële onbalans.
Gynaecologen raden aan menstruatieproducten om de vier tot zes uur te vervangen om irritatie te voorkomen – vooral omdat veel maandverbanden superabsorbers bevatten, dat zijn synthetische korrels gemaakt van ruwe olie die worden gebruikt om de absorptie te verbeteren. Bij verzadiging kunnen deze gels irriteren doordat ze vocht van de huid afvoeren. Plastic en gifvrije menstruatieproducten zijn gebruikelijke natuurlijke alternatieven zoals houtpulp en de natuurlijke vezelstructuur van cellulosehoutpulp sluit het menstruatiebloed af zonder de huid uit te drogen.
Vezels
Daarnaast kunnen sommige menstruatieproducten mogelijk kleurstoffen bevatten, zoals in de patronen op het maandverband of het blauwe koord van de tampon. Daarnaast kunnen er vezels versnipperen en dat kan in de vagina gebeuren, omdat ze meestal gemaakt zijn van rayon en met pesticiden bespoten katoen.
Rayonvezels zijn kort en recht, wat betekent dat ze van elkaar loskomen, waardoor de tamponvezels loslaten. Het kan eventueel een onhygiënische omgeving creëren, vaginale infecties of een verstoord pH-gehalte. Verpleegkundigen hebben voorheen gemeld dat zij tamponvezels uit de baarmoederhals moeten verwijderen voordat zij een uitstrijkje kunnen maken, en in een ander onderzoek naar de prevalentie van vezels in baarmoederhalsuitstrijkjes werd Rayon als de meest voorkomende vezel aangemerkt.
Alternatieven
Tegenwoordig zijn er alternatieven op de markt die onafhankelijk getest zijn om te garanderen dat ze vrij zijn van schadelijke chemicaliën.
Zo zijn er tegenwoordig mogelijkheden voor mensen die op zoek zijn naar biologische, plasticvrije maandverbandproducten en doekjes. Hierbij wordt gebruik gemaakt van onder andere bioplastic (gemaakt van plantenzetmeel) en houtpulp. Deze producten zijn gecertificeerd veganistisch; ze zijn volledig dierproefvrij, noch de grondstoffen noch de afgewerkte producten worden ooit op dieren getest.
Over NatraCare
Practice what you preach: sinds 2019 heeft Natracare zich aangesloten bij 1% for the Plant – een organisatie die wil dat bedrijven, non-profits en individuen samen strijden voor klimaatrechtvaardigheid. Zo was Natracare het eerste periodieke productbedrijf ter wereld dat zich aansloot, iets waar Natracare erg trots op is.