Het welzijn van onze huisdieren wordt mede bepaald door de juiste voeding. De voedingsvereisten van huisdieren zijn anders dan bij mensen en verkeerde voeding kan ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid. Onevenwichtige voeding of bijvoorbeeld kliekjes en te vet voedsel kan tot verschillende aandoeningen leiden (overgewicht, spijsverteringsproblemen, slechte leverfunctie, nierinsufficiëntie en botproblemen). Anders gezegd: het leven van het dier wordt erdoor verkort. Je wilt natuurlijk het beste voor jouw huisdier. Het is daarom belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. In dit artikel geven we daar meer informatie over. Om je te ondersteunen bij de juiste keuze geven we daarna ook informatie over het etiket.
Ieder dier heeft een eigen behoefte aan specifieke voeding
Uitgebalanceerde voeding voor huisdieren kan worden bereikt via een precieze dosering van ingrediënten zoals bijvoorbeeld vlees, granen en groenten. Hiermee wordt voorzien in hun behoefte aan aminozuren, koolhydraten, eiwitten, mineralen, sporenelementen en vitaminen. Bovendien zijn de voedingsvereisten van een dier afhankelijk van zijn omvang, leeftijd en bewegingsniveau. Een werkhond krijgt niet hetzelfde voer als een huishond, net zoals een puppy ander voer krijgt dan een hond op leeftijd. Honden hebben behoefte aan een zorgvuldig evenwicht tussen calcium/fosfor en voldoende vitamine D voor sterke botten en gezonde tanden. Vetten en oliën zijn een belangrijke bron van energie vooral voor actieve, grote honden. Eiwit is noodzakelijk voor sterke spieren.
Katten hebben bijna tweemaal zo veel eiwit nodig als honden! Vitamine A is noodzakelijk, maar in een zeer precieze hoeveelheid. Zo kan te veel lever (rijk aan vitamine A) schadelijk zijn. Bij een verkeerde essentiële vetzurenbalans verliest een kattenvacht zijn glans. Taurine, een vitamineachtige stof, is onmisbaar voor het voorkomen van oog- en hartziekten.
Kortom, het vergt wetenschappelijke kennis en ervaring om onze huisdieren van de juiste voeding te voorzien. Gelukkig is dit bij fabrikanten van huisdiervoeding ruimschoots in huis. Complete huisdiervoeding die alle benodigde voedingsstoffen bevat die je dier nodig heeft voor een gezond dagelijks leven, herken je aan de term “volledig diervoeder”. Vind je dit terug op de verpakking, dan is het voor een goede gezondheid van je huisdier niet nodig om iets anders toe te voegen of bij te voeren.
Lees het etiket
Op het etiket van huisdiervoeding, vind je belangrijke informatie. Of het een complete maaltijd is, herken je dus aan de term ‘volledig diervoeder’. Dit is een juridische definitie. ‘Volledig’ betekent dat het product alle voedingsstoffen bevat die een huisdier nodig heeft voor een gezond dagelijks leven, wanneer gevoed zoals aangegeven. ‘Aanvullende’ huisdiervoeding bestaat ook. Dit betekent dat hieraan andere voeding moet worden toegevoegd om de juiste totale voedingswaarde voor het dier te bereiken.
De etiketten op huisdiervoeding voldoen aan strikte Europese wetgeving. Daarnaast is de “Richtlijn goede praktijk voor etiketteren” opgesteld. Deze richtlijn zorgt ervoor dat de informatie voor de consument duidelijk is en altijd op dezelfde manier wordt geïnterpreteerd. Bovendien is in deze richtlijn een speciale consumentengids opgenomen, waarin in gewone taal de betekenis wordt uitgelegd van de informatie op de productetiketten.
Daarnaast vereist de wet onder andere dat het etiket specifieke informatie bevat zoals een ingrediëntenlijst (wat op het etiket ‘samenstelling’ genoemd wordt), een chemische analyse (op het etiket aangeduid als ‘analytische bestanddelen’) en een voedingsadvies.
Hoeveel moet je voeren
Op alle huisdiervoeding staat voor welk dier de voeding bedoeld is en een bijbehorend voedingsadvies. Dit advies is gebaseerd op de behoefte van ‘het gemiddelde huisdier’ en bij volledig diervoeder is het uitgangspunt dat verder niets extra’s gegeten wordt. Je moet zelf rekening houden met de grootte, de leeftijd en het activiteitenniveau van jouw huisdier bij de beslissing over hoeveel jouw huisdier te eten krijgt. Start met het voeren van de voorgestelde hoeveelheid en hou het gewicht en de conditie van je huisdier goed in de gaten. Voor advies op maat, kan je het best contact opnemen met de klantendienst van de producent, en wanneer nodig met de dierenarts. Voorkom het geven van maaltijdresten en snacks die voor mensen bedoeld zijn. ‘Mensenvoer’ bevat vaak te veel zout, vet of suiker wat kan leiden tot overgewicht of andere ernstige gezondheidsklachten. Wil je weten of je huisdier te zwaar is, of dit voorkomen, check dan ons kennisdossier obesitas.