Skip to main content
Home » De Longen » Groen, groener, groenst: een gezonder binnenklimaat door planten
Sponsored

Iedere plant produceert zuurstof, maar niet iedere plant heeft een sterke luchtzuiverende werking. De juiste planten in een woon- of werkruimte hebben een positief effect op de kwaliteit van de lucht – én op het dagelijkse leven.

Luchtzuiverende planten dragen bij aan een gezond binnenklimaat door ongezonde stoffen als fijnstof en CO2 om te zetten tot zuurstof en waterdamp. Wist je bijvoorbeeld dat onder meer meubels, kleding en voerbedekking ook schadelijke stoffen afgeven? Naast een groenere woon- of werkomgeving dragen luchtzuiverende planten dus ook bij aan een gezondere omgeving.

“Over het algemeen zijn planten die om meer water vragen, de planten die actiever zijn: dan is er meer verdamping en wordt er dus meer lucht gezuiverd”, zegt Ronald van Schie, brand manager bij Air So Pure; het merk dat planten omvat die bewezen luchtzuiverend zijn. “Als jij gaat hardlopen, drink je natuurlijk ook meer water. Dat zijn dus de planten die het hardst voor je werken.”  

Verschillende onderzoeken van klaslokalen tot werkplekken tonen aan dat planten een positief effect hebben op onder meer leer- en werkprestaties, creativiteit, en het verminderen van schadelijke stoffen in een ruimte. Van Schie: “Het is een beetje vergelijkbaar als jij vanuit de stad in een bos loopt. Het geeft ook een stukje ontspanning; het maakt een werkplek of binnenruimte aangenamer. Daarnaast tonen zulke onderzoeken aan dat luchtzuiverende planten zowel fysiek als mentaal een positieve bijdrage leveren. Bij kantoren waar goed was nagedacht over de juiste planten, lag het ziekteverzuim bijvoorbeeld een stuk lager.” 

Het effect van groen is zeker positief

Air So Pure toetst in samenwerking metonderzoeksbedrijf Fytagoras alle nieuwe toevoegingen aan het eigen assortiment van sterk luchtzuiverende planten – van grote paradijsvogelplanten tot kleine dwergboomvarens. “Met hun specialisme in plantwetenschappen, toetst Fytagoras het vermogen van een plant om een concentratie formaldehyde uit een afgesloten testruimte op te nemen”, legt Van Schie uit. “Dus: hoe snel verlaagt een concentratie schadelijke stof dankzij die plant?” Dat is vervolgens te vertalen naar een woon- of werkruimte. 

Maar hoeveel planten er nodig zijn in een ruimte voor een luchtzuiverende werking, hangt af van meerdere factoren: hoe hoog staat de verwarming? Hoe vaak staan de ramen open? Hoe groot is de ruimte? Hoeveel personen wonen of werken er? “Het effect van groen is zeker positief,” illustreert Van Schie, “waarbij één plant al beter is dan geen. Maar: hoe meer, hoe beter natuurlijk. Kijk naar de Amazone: dat wordt niet voor niets ‘de longen van de wereld’ genoemd.” 

Meer informatie

Wil je meer weten over een gezonder binnenklimaat? Lees hier meer!

Next article