Verschillende behandelmethodes van obesitas brengen allerlei voordelen met zich mee. Een operatie is echter geen ‘quick fix’; de juiste begeleiding bij een operatie is essentieel. Dr. Theo Aufenacker licht het belang van een begeleidingstraject toe, om samen onderweg te gaan naar een gezond gewicht en het beste duurzame resultaat.
Bariatrie houdt zich bezig met de oorzaken, preventie en de behandeling van obesitas. De maagverkleiningen zoals een gastric sleeve en gastric bypass zijn operatieve behandelmethodes. Elke behandelkeuze heeft andere voordelen voor de patiënt, met een operatie is bijvoorbeeld het hoogste gewichtsverlies te bereiken.
“Je moet met een operatie niet voor het snelle geluk gaan, maar voor blijvend geluk”, zegt Dr. Theo Aufenacker, chirurg bij Vitalys, onderdeel van Rijnstate Ziekenhuis. Een duurzaam effect is juist de kracht van een operatie, licht hij toe: “In het eerste jaar na de operatie is 80 procent van je gewichtsverlies een gevolg van de operatie. 20 procent komt door eigen inzet en het veranderen van je eetgedrag. Na dat jaar is het andersom: het gewichtsverlies en het behoud daarvan komt dan voor 80 procent voort uit eigen inzet en een leefstijlverandering. Daarom is de keuze voor goede begeleiding zowel voor als na de operatie zo belangrijk. Zorg ook dat je een veilige ziekenhuislocatie kiest voor het geval er iets extra’s nodig is rondom/na de operatie.”
Dat mensen opeens weer kunnen voetballen met hun kleinkind, dat is natuurlijk fantastisch
Niet alleen op het vlak van gewichtsverlies en het verminderen van gezondheidsrisico’s brengen bariatrische behandelingen voordelen met zich mee. Ook mentaal gezien heeft het effect. Beperkte resultaten met afvallen kunnen patiënten in een neerwaartse spiraal brengen. Aufenacker: “Een operatie kan dat met flink gewichtsverlies juist veranderen in een positieve vicieuze cirkel. Je versterkt jezelf: je wordt bijvoorbeeld minder benauwd na inspanningen, waardoor je meer kan gaan doen. Dan verbrand je meer en slaap je beter.
Patiënten kunnen er ook voor kiezen om met medicatie af te vallen. Een voorwaarde is dat er een jaar een leefstijlprogramma (GLI) gevolgd moet zijn. “Uiteraard kan dat na de juiste voorlichting gekozen worden”, licht Aufenacker toe. “Een groot verschil is dat medicatie slechts een derde van het gewichtsverlies heeft ten opzichte van een operatie en dat het na twee jaar weer gestopt moet worden. Het is nu nog niet zo ingericht, maar ik denk dat het op termijn zo wordt dat medicatie voor mensen met relatief weinig overgewicht ingezet zal worden en operaties voor een BMI boven de 35 blijft. Dat medicatie dus juist wordt ingezet voor de preventie van obesitas.”
Voor welke behandeling mensen ook kiezen, een duurzaam resultaat is het doel. Aufenacker: “Dat mensen opeens weer kunnen voetballen met hun kleinkind, dat is natuurlijk fantastisch. Je hoort ze dat vaak vooraf uitspreken als wens, maar als dat daadwerkelijk gebeurt na alle inspanning en begeleiding – dat is de beloning die ze verdienen.”
Dr. Theo Aufenacker
Chirurg Vitalys