Skip to main content
Home » Obesitas & Overgewicht » Kunstmatige intelligentie gemaakt voor de leefstijl
Obesitas & Overgewicht

Kunstmatige intelligentie gemaakt voor de leefstijl

Kunstmatige intelligentie sluit perfect aan op de behoeftes van leefstijlverandering, vindt Wim Tilburgs van Je Leefstijl Als Medicijn. Met de chatbot Lampie is hij er al mee begonnen.

Toen Wim Tilburgs er een aantal jaren geleden in slaagde met een andere leefstijl zijn obesitas terug te dringen en diabetes type 2 om te keren, wilde hij zo veel mogelijk mensen dezelfde kans bieden. Stichting Je Leefstijl Als Medicijn, die hij toen oprichtte, helpt inmiddels duizenden mensen om gezonder te worden en blijven met de leefstijl, onder meer met supportgroepen waarin mensen elkaar ondersteunen.

Onlangs ‘ontdekte’ de Stichting kunstmatige intelligentie. Tilburgs: “Van tevoren wisten we niet dat leefstijl en AI zo’n goede combinatie zou zijn.” Inmiddels is de chatbot die de naam Lampie kreeg (Lam staat voor Leefstijl Als Medicijn) al vele duizenden keren geraadpleegd.

Actiënten

Tilburgs: “De leefstijl neemt in de zorg een bijzondere plaats in. De beste manier om gezonder te worden en op gewicht te blijven verschilt van persoon tot persoon. Mensen die actief met de leefstijl aan de gang gaan – wij noemen ze actiënten – gaan op zoek naar informatie die ze zou kunnen helpen, bijvoorbeeld over gezond eten of voldoende beweging. Lampie geeft antwoord op bijna elke vraag op het gebied van de leefstijl die je kunt bedenken. Binnen enkele seconden worden honderden pagina’s van onze site geanalyseerd.”

Zorgprofessionals

Leefstijladvies door zorgprofessionals blijft van belang voor iedereen die zijn of haar fysieke conditie wil verbeteren. Tilburgs: “Maar bij zorgprofessionals kun je niet op elk moment terecht, terwijl je wel elke dag tegen nieuwe vragen kunt aanlopen.”

Het bijzondere van AI, en dat geldt ook voor Lampie, is dat de software zelflerend is. De bezoeker wordt gevraagd een ‘beoordeling’ van elk antwoord te geven in de vorm van een duim omhoog of omlaag. Hoe meer Lampie wordt gebruikt, hoe beter zijn antwoorden worden.

Tilburgs: “Ik denk niet dat AI de adviezen van ervaren zorgprofessionals ooit zal kunnen vervangen. Maar Lampie kan als informatiebron een belangrijke ondersteunende rol spelen in de leefstijlverandering. Als iemand overgewicht heeft kan dat op verschillende manieren in de gezondheid doorwerken. Je leefstijl veranderen om gezonder te worden en blijven kan echter behoorlijk uitdagend zijn. Dus hoe meer ondersteuning hoe beter.”

Meer informatie

Klik hier voor meer info over Lampie.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is een organisatie van en voor mensen die elkaar helpen om gezonder te worden met behulp van hun leefstijl. We organiseren supportgroepen, publiceren informatie, ondersteunen de wetenschap en maken ons sterk voor de belangen van de leefstijlgeneeskunde.

Next article