Skip to main content
Home » Aandacht voor Neurologie » Dementie? Hoe je kunt blijven ‘thuiswonen’ in een beschermde setting
Sponsored

Leven met weinig (bewegings)vrijheid. Voor veel mensen met dementie is dat realiteit. Dat kan anders, weet De Herbergier. Deze kleinschalige zorgondernemingen hanteren een uniek opendeurenbeleid, binnen een beschermde setting.

Een betere plek voor mensen met dementie. Dat was de ambitie van Ineke Snoeren (54) en haar man, toen ze begin 2020 De Herbergier in Tilburg overnamen. Een wens vanuit het hart, waarbij het zelfs geen belemmering was om inwonende zorgondernemers te worden. “Want juist doordat wij in hetzelfde pand wonen met onze achttien bewoners, zijn er korte lijntjes met zowel de bewoners als families, medewerkers en de buurt,” vertelt Snoeren. “En kunnen we samen ervoor zorgen dat mensen met dementie het thuisgevoel ervaren. Op een manier waarbij mantelzorgers worden ontlast en weer de rol van familie of partner kunnen aannemen.”

Eigen regie

De persoonlijke aandacht en zorg van De Herbergier gaat veel verder dan de vrijheid om de kamers in te richten met eigen spulletjes. “Samen met een bewoner bekijken we: wat kan je nog? Wandelen, fietsen of bij een kaartclubje? En hoe kunnen we dat bewerkstelligen? We ambiëren echt dat mensen met dementie hun kwaliteit van leven zo lang mogelijk behouden”, aldus Snoeren. “Met succes, want bewoners blijven er lang wonen. Sommigen verblijven er al negen jaar. We doen er ook alles aan om te zorgen dat dit de laatste woonplek is. En men niet naar een hospice of andere woonplek hoeft.”

Met open deuren

Ook het opendeurenbeleid speelt een belangrijke rol bij De Herbergier. Dat betekent dat deuren overdag niet op slot gaan en bewoners wanneer ze dat willen naar buiten kunnen. “Het geeft mensen de vrijheid die ze nodig hebben. Voor velen is het opendoen van de deur al voldoende. En soms wil men gewoon eventjes naar buiten, om vervolgens weer terug te komen.” Voor degenen die wat meer ondersteuning behoeven als ze naar buiten gaan, zijn er slimme oplossingen. Zoals een keycord, met de gegevens van de Herbergier erop. “En een wat jongere mevrouw heeft in samenspraak met haar dochter een GPS-tracker gekregen. En natuurlijk kan het gebeuren dat een bewoner er niet in slaagt om zich buiten te oriënteren. Maar dan is een medewerker of fiets altijd voor handen. Een goede samenwerking met de wijk en buurtwacht helpt ook, daar investeren we flink in.”

Waardiger leven

Werken met open deuren is cruciaal voor het welzijn van mensen met dementie, meent Snoeren. “Als iemand zich opgesloten of beperkt voelt, ontstaat er vaak weerstand en angst. Door vrijheid te creëren en deuren open te laten, kan het brein rustiger worden. Waardoor men weer en meer ontspannen en waardiger kan leven. En hoe mooi is dat?”

Ineke Snoeren

Zorgondernemer
De Herbergier

Next article