Skip to main content
Home » Aandacht voor Neurologie » Reset je brein: angsten en fobieën te lijf met MindTuning
Sponsored

Fobieën en angsten. Pieter Frijters weet als geen ander hoe die je leven kunnen beïnvloeden. Op basis van zijn eigen ervaringen bedacht de ondernemer de succesvolle methode MindTuning. Wat houdt dit in?

Jarenlang ging het ondernemer Pieter Frijters voor de wind. Hij had meerdere succesvolle bedrijven en deed zelfs een uitvinding waarvoor hij wereldwijd octrooi kreeg, oftewel exclusief eigendomsrecht. Maar hoge bomen vangen veel wind. Met het aantrekken van investeerders belandde Frijters ook in meerdere slepende civiele procedures. Zijn bedrijf ging failliet en ook persoonlijk zat hij aan de grond. Hij belandde in een zware burn-out en oude gevoelens van onzekerheid veranderden in intense, niet-reële angsten.

Hoe bent u op het idee gekomen om zelf uw klachten op te lossen?

“Bij iedere psycholoog en psychiater waar ik kwam, werd er telkens veel naar mijn verleden gevraagd. Maar daarmee kwam ik niet verder; mijn angsten bleven. Daarom besloot ik zélf op zoek te gaan naar een oplossing, die recht doet aan de natuur van mijn brein. Waarom heeft de één angst voor spinnen en de ander niet? Waarom werd ik overspannen en iemand anders in een soortgelijke situatie niet? Zo kwam ik tot een methode waarbij je zelf als het ware aan de knoppen van je hersenen draait, waardoor angsten en fobieën verdwijnen.”

Wat houdt MindTuning in?

“Wat je leert en ervaart, sluit naadloos aan bij de werking van je oerbrein. Dat gedeelte van de hersenen luistert niet naar je verstand of cognitie. Zo los je je rijangst niet op in de auto, want rijden kun je al. Maar je durft niet meer de snelweg op. Bij angst en fobieën schakelen je hersenen als het ware op een verkeerd programma over. In bepaalde situaties waarschuwt het je voor gevaar, terwijl dat er niet is. Met MindTuning leer je hoe je dit ‘programmeerfoutje’ zélf kunt overschrijven. Het gaat erom meesterschap over je gedachten te krijgen. Dat je je kunt focussen op wat je wél wilt. En zo de afstand naar je doel verkort.”

Hoe kan deze methode zo snel en effectief werken?

“Als je de oplossing zoekt door je te focussen op je probleem, worden je issues alleen maar erger. Probeer maar eens drie seconden níet te denken aan een olifant… Dat gaat niet! Weten wat de oorzaak van je angst of fobie is, lost niet het probleem op. Hooguit krijg je er begrip voor. Tijdens een training kun je direct ervaren dat MindTuning werkt. Want pas wanneer je de kracht ervaart, ben je bereid om het toe te passen.”


Pieter Frijters

Grondlegger van MindTuning



Lift me up: hoe Marc van zijn skilift-fobie afkwam

Ruim 35 jaar lang kampte Marc Bosman (58) met een enorme angst voor skiliften. Deze fobie had een flinke invloed op zijn wintersportvakanties en zijn relaties. Uiteindelijk vond hij een oplossing die hem rust bracht.

“Ik hou van ruimte om me heen. Liften heb ik dan ook nooit heel prettig gevonden, maar een fobie had ik niet. Dat ontstond tijdens een ski-trip in Sint Anton, ruim 35 jaar geleden. Aan het einde van de dag zat ik met mijn vrouw in de skilift, zo’n tweezitje. We gingen over een diep dal en de zon was net achter de bergen, toen de lift opeens stopte. Zo bleven we een tijdje boven hangen; vreselijk vond ik dat! De angst gierde door mijn lichaam en totale paniek brak uit.”

Lopend de piste op

“Gelukkig werd de storing opgelost en stonden we even later weer onderaan de berg. Maar mijn fobie was die dag geboren. Tientallen jaren heb ik skiliften vermeden. In plaats daarvan ging ik – als het kon – lopend de piste op. Verre van praktisch natuurlijk en niet leuk, zowel voor mezelf als mijn omgeving. Op een gegeven moment was de maat vol. Ik wilde gewoon weer op wintersport kunnen, optimaal skiën en genieten. Al googelend kwam ik bij MindTuning terecht. Ik bestelde een boek van oprichter Pieter Frijters en besloot om naar een bijeenkomst te gaan. Daar voelde ik direct: dit is het!”

‘Programmeerfout’ van het brein

“Wat me zo aanspreekt? Met MindTuning krijg je praktische en mentale handvatten. Ik leerde dat mijn brein de skilift had geassocieerd met levensgevaar. En dat het erom gaat dat je die programmeerfout eruit haalt. Zo leerde ik dat als je angst creëert – want dat is iets wat je zélf doet – dat de paniek doorgaans zo’n 90 seconden duurt. Daar moet je doorheen, wat oefening vraagt. Na de bijeenkomst heb ik nog twee één-op-één-sessies met Pieter gehad. Waarin de focus lag op het vooruit kijken en het dóen.”

Angst overwonnen

“Na de sessies ben ik direct weer op wintersport gegaan. En warempel, ik stapte zonder problemen alle skiliften in. Dat ik daartoe in staat was, zonder angst… Wauw! Echt een overwinning op mezelf. Ik kan nu oprecht zeggen dat ik fobie-vrij ben. Ik kan weer met mijn gezin en vrienden een hele dag wintersporten en gezellig op de berg après-skiën. Iets wat eerder door mijn angst echt niet mogelijk was. Soms denk ik: wat zonde dat ik zo lang heb gewacht om hulp in te schakelen. Zeker nu ik weet hoe snel en effectief een fobie kan worden opgelost. Iets wat ik anderen graag meegeef. Je bent echt niet de enige die heftige angsten heeft. Maar weet dat je er niet eindeloos mee rond hoeft te lopen.”

Marc Bosman

Ervaringsdeskundige

Next article