Skip to main content
Home » Aandacht voor Neurologie » De maatschappij voorbereiden op toename dementie
Dementie

De maatschappij voorbereiden op toename dementie

In Nederland leven momenteel 300.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing groeit dit aantal naar meer dan een half miljoen in 2040. Dat betekent dat steeds meer mensen door dementie worden geraakt, zelf of als partner, familielid, kennis of buur. Tegelijkertijd krijgen we te maken met minder zorgmedewerkers en een tekort aan verpleeghuisplekken. Dit vraagt om urgente aanpassingen in de samenleving. 

Wat is dementie? 

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziektes. Het is een heftige hersenziekte met grote impact op het leven, van de persoon zelf én van diens naasten. De bekendste vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer, maar ook Fronto-temporale dementie, lewy body dementie en vasculaire dementie komen veel voor. Er is nog geen enkele behandeling om dementie te genezen. Uiteindelijk sterf je met dementie. 

Symptomen van dementie

Als je ouder wordt vergeet je steeds meer. Dat is normaal en niet direct een voorbode van dementie. Als de dagelijkse vertrouwde handelingen, zoals koffie zetten of de administratie doen, steeds lastiger worden en de verwarring toeneemt is er mogelijk meer aan de hand. De eerste verschijnselen van dementie kunnen per persoon en per vorm van dementie verschillen. Zo zijn de symptomen van alzheimer anders dan van frontotemporale dementie, omdat het een ander deel van de hersenen betreft. De 10 meest voorkomende symptomen van dementie zijn:

1. Vergeetachtigheid
2. Problemen met dagelijkse handelingen
3. Vergissingen met tijd en plaats
4. Taalproblemen
5. Kwijtraken van spullen
6. Slecht beoordelingsvermogen
7. Terugtrekken uit sociale activiteiten
8. Veranderingen in gedrag en karakter
9. Onrust
10. Problemen met het zien

Thuis wonen met dementie

Nu al wonen de meeste mensen met dementie gewoon thuis. Zij willen – net als iedereen – zo lang mogelijk zelfstandig blijven meedoen in de samenleving. Dat gaat niet vanzelf, want dementie is een progressieve ziekte. Met meer dan een half miljoen mensen met dementie in 2040 zullen we de maatschappij dan ook moeten voorbereiden. Om mensen zo lang mogelijk gelukkig en gezond te houden én de druk op de zorg te verminderen. Alzheimer Nederland zet zich hiervoor in. Het moet én het kan! Door samen toe te werken naar dementievriendelijke buurten, waarin mensen met dementie actief kunnen blijven en zorg nabij is als het nodig is. Waarin iedereen zich thuis voelt en ruimte is voor een praatje en ontmoetingen. In zo’n samenleving willen we samen oud worden. Daar hebben we iedereen bij nodig, denk aan gemeenten, woningcorporaties, winkeliers, zorgverzekeraars, familieleden en buurtgenoten. 

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar samendementievriendelijk.nl of naar alzheimer-nederland.nl

Next article