Skip to main content
Home » Obesitas & Overgewicht » Het stigma doorbreken: maagverkleining als levensveranderende oplossing
Sponsored

Een maagverkleining helpt mensen met ernstig overgewicht met blijvend afvallen. Het is vaak de enige werkende oplossing in een wereld waar dik-zijn wordt gezien als ‘eigen schuld’.

Het idee lijkt simpel: als je maar genoeg doorzettingsvermogen hebt kan iedereen afvallen! “Dat is een grote vergissing”, vertelt Frits Berends. Hij is bariatrisch chirurg en één van de oprichters van WeightWorks Clinics waar ze volledig gespecialiseerd zijn in maagverkleiningsoperaties. “Obesitas is een steeds groter probleem. Dat komt niet omdat mensen tegenwoordig minder discipline hebben. Overgewicht is eigenlijk een normale biologische reactie op een ongezonde omgeving: meer schermen, ongezond voedsel en stress.” Berends ziet dat mensen met ernstig overgewicht vaak alle diëten al hebben geprobeerd. “Een maagverkleining kan vaak dan wél helpen.”

Stigma op dik-zijn

WeightWorks is in korte tijd uitgegroeid tot de grootste kliniek voor maagverkleiningen in Nederland. Edo Aarts, medeoprichter van WeightWorks en chirurg en snapt dat wel: “Het gebruik van antidepressiva door mensen met overgewicht is heel hoog. Zij hebben iedere dag last van het stigma dat op dik-zijn ligt: je zult wel lui zijn, of dom. Ze worden genegeerd door collega’s, krijgen minder salaris en worden vaak scheef aangekeken. Patiënten die bij ons aankloppen zijn opgelucht omdat eindelijk iemand zegt: het is niet jouw schuld. En er is wat aan te doen. Een operatie van nog geen half uur kan het leven met 9 jaar verlengen, en de kwaliteit van leven wordt veel beter.”

Minder hongergevoel

Hoewel maagverkleining mensen gezonder maken, heerst vaak nog het idee dat het een gevaarlijke operatie is die maar tijdelijk werkt. Berends: “Een maagverkleining is een kijkoperatie in dagbehandeling. Patiënten kunnen na een paar uur alweer kleine slokjes drinken. Maagoperaties geven bovendien blijvend resultaat. Bij een dieet ‘mag’ je niks eten en krijg je alleen maar meer honger. Een maagoperatie doet het omgekeerde: je hongergevoel neemt af. Niet alleen omdat je maag kleiner is maar ook omdat je hormoonhuishouding verandert. Uiteindelijk kun je weer 70 procent eten van wat je voorheen at, dat houdt het gezonde gewicht in stand.”


Ziektes voorkomen

Het belangrijkste is dat maagoperaties werken. “Niet opereren geeft meer risico’s dan wél opereren”, zegt Aarts. Obesitas ligt aan de basis van bijna alle welvaartsziekten: diabetes, hart- en vaatziekten, slaapapneu, alzheimer, kanker. Door één operatie kun je dus veel gezondheidsproblemen voorkomen.” Natuurlijk zou preventie het beste zijn, maar onze omgeving is zó ongezond, daar moet nog heel veel voor gebeuren. Aarts: “Preventie is leuk voor mensen die nog geen overgewicht hebben. Maar als je obesitas hebt, heb je recht op een goede behandeling.”

Frits Berends

Bariatrisch chirurg en oprichter WeightWorks Clinics

Edo Aarts

Bariatrisch chirurg en oprichter WeightWorks Clinics

Next article