Afgelopen maart stonden de media er vol mee: de helft van de Nederlanders is te zwaar. Een zorgelijke situatie. Maar eentje die opgelost kan worden met leefstijlinterventietrajecten, bijvoorbeeld met GLP-1-medicijnen.
Joop Hoogendijk weet wat het is om te zwaar te zijn. “Met mijn leefstijl was het al te makkelijk om aan te komen. Voor mijn werk reis ik veel. Daardoor heb ik geen vast ritme. Dat maakt dat ik geen regelmatig eetpatroon heb. Heb ik honger? Dan grijp ik vaak naar iets makkelijks. En makkelijk is vaak ongezond.”
Daarmee stipt hij een probleem aan, dat ook bij Cato van Rijn, hoofd medisch team bij Vi Lifestyle, bekend is. “Het is makkelijk om verkeerde eetkeuzes te maken. Het aanbod van ongezond voedsel is groot. Als mensen ongezonde eetkeuzes al lang in hun systeem hebben, dan is het moeilijk dat geconditioneerde gedrag te doorbreken. Daar is echt een langer leefstijlinterventietraject voor nodig.”
Een gewichtsverliestraject met GLP-1-medicatie
Zo’n traject is Hoogendijk aangegaan, die inmiddels ruim acht kilo is kwijtgeraakt in drie maanden. Na een check van de huisarts ging hij een volledig online gewichtsverliestraject aan met GLP-1-medicatie. Christiaan Widdershoven, medisch directeur bij Vi Lifestyle, vertelt over het medicijn. “In essentie krijgt iemand door GLP-1 minder honger en minder ‘cravings’. Iemand eet daardoor minder ongezonde dingen en krijgt minder calorieën binnen.”
Om duurzaam af te vallen kan GLP-1-medicatie het beste gebruikt worden als onderdeel van zo’n gewichtsverliestraject en onder begeleiding van medisch professionals. Die bepalen welke dosering van het medicijn nodig is en of het medicijn überhaupt geschikt is.
“Voor ieder behandeltraject om af te vallen, net als bij een maagverkleining, zijn er medische criteria waaraan mensen moeten voldoen”, zegt Widdershoven. “Voor behandelingen met GLP-1-medicijnen zijn ook wettelijke richtlijnen. Een traject moet altijd veilig en verantwoord zijn. Als je voldoet aan de criteria, is een behandeling met GLP-1-medicatie effectief en vaak veiliger dan een operatie.”
Voor Hoogendijk is het behandeltraject tot nu toe succesvol. Dat traject bestond, zoals gezegd, uit meer dan de medicijnen injecteren. “Het behandeltraject dat ik ben aangegaan behelst een volledige verandering van mijn leefstijl.” De medicijnen zijn slechts een hulpmiddel om kilo’s te verliezen.
Widdershoven vertelt meer over het traject van Hoogendijk. “Na een uitgebreide intake met medische screening, wordt er een programma op maat gemaakt om af te vallen. Iedereen is anders, en iedereen heeft andere doelen. Mensen krijgen een lifestyle coach en diëtist, die naast een arts en verpleegkundige, de personen begeleiden bij hun afvaltraject. Dat kan allemaal online en dus op afstand. Dat maakt het voor mensen veel laagdrempeliger om zo’n traject in te gaan. Ze hoeven niet continu te reizen.”
Een duurzaam gezond Nederland gaat over meer dan alleen afvallen
Die begeleiding is niet alleen belangrijk voor juist gebruik van GLP-1-medicatie, maar vooral voor het zorgen voor behoud van het gewichtsverlies op de lange termijn. Hoogendijk: “Die coaching helpt me de juiste eet- en sportkeuzes te maken, op een manier die past bij mij. En die ondersteuning is elke dag van de week beschikbaar. Dat zorgt ervoor dat ik die leefstijl vasthoud na het behandeltraject met het medicijn. Onderdeel van het traject is ook intensieve lange termijn nazorg.”
Belangrijk is om patronen te doorbreken. Die gaan verder dan slechts eetgewoonten. Veel mensen kampen met een negatief zelfbeeld of fysieke kwalen. Het doel van zo’n behandeltraject moet niet alleen zijn om iemand te laten afvallen, maar ook om het onderliggende lijden van overgewicht aan te pakken. Van Rijn: “Het is belangrijk holistisch te kijken. De gezondheid van mensen moet centraal staan.”
Meer gezonde mensen betekent ook een gezonder zorgsysteem. Door preventief in te grijpen, kan erger voorkomen worden. Mensen met overgewicht hebben namelijk een verhoogd risico op diverse gezondheidskwalen. Dat drukt niet alleen op de gezondheid van de personen zelf, maar ook op het Nederlandse zorgsysteem.
Hoogendijk besluit: “Toen ik mijn vitale waarden zag, schrok ik me rot. Het was tijd er wat aan te doen.” Zijn verhaal is het verhaal van veel Nederlanders. Net als Hoogendijk kunnen zij er wat aan doen.