Epilepsie kan iedereen krijgen, jong en oud, dus ook kinderen. Gelukkig kunnen veel kinderen hun epilepsieaanvallen onder controle houden met medicijnen. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de meeste kinderen geen aanvallen meer krijgen. Het is wel belangrijk om epilepsie vroeg te herkennen en snel te behandelen.
Hoe eerder de diagnose, hoe sneller de behandeling, en hoe minder de aanvallen het leven van het kind verstoren. Dit helpt het kind om zich beter te ontwikkelen. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 2.300 kinderen de diagnose epilepsie. Dit komt vaak doordat de hersenen van jonge kinderen nog aan het ontwikkelen zijn. Dit maakt ze gevoeliger voor aanvallen. De oorzaken van epilepsie kunnen verschillen, zoals erfelijkheid, zuurstofgebrek bij de geboorte, infecties of afwijkingen in de hersenen. Ouders moeten alert zijn op signalen zoals ‘absences’ (korte momenten dat het kind niet reageert) of plotselinge spiertrekkingen (myoclonische aanvallen). Vroege herkenning kan een groot verschil maken in hoe goed epilepsie behandeld kan worden.
Een snelle diagnose helpt artsen om direct met de juiste behandeling te beginnen. Dit vermindert de kans op langdurige schade en helpt het kind een normaal leven te leiden. Naast medicijnen kunnen dagelijkse aanpassingen en het vermijden van triggers veel doen om epilepsie onder controle te houden. Ouders spelen hierin een belangrijke rol. Ze moeten goed weten wat te doen tijdens een aanval, om paniek te voorkomen en zichzelf zekerder te voelen. Eerste-hulp-kennis bij epileptische aanvallen is belangrijk om te voorkomen dat het kind zichzelf pijn doet.
Het is ook belangrijk om open te zijn over de epilepsie van je kind. Als leraren, familie en vrienden weten wat te doen tijdens een aanval, kunnen ze beter helpen. Dit zorgt voor een veilige omgeving waarin het kind zich gesteund voelt. Over epilepsie praten helpt ook om oplossingen te vinden voor de bijzondere uitdaging om te leven met epilepsie. Vanzelfsprekend is het niet, maar epilepsie hoeft geen beperking te zijn voor een gelukkig leven. Met de juiste kennis en steun kan een kind zich goed ontwikkelen en een volwaardig leven leiden.
Meer informatie
Heb je een vraag over epilepsie? EpilepsieNL heeft veel informatie beschikbaar welke tot stand is gekomen in samenwerking met zorgverleners en deskundigen. Ook kun je eenvoudig informatie downloaden. Ga naar www.epilepsie.nl