Skip to main content
Home » Aandacht voor Neurologie » Letterlijk en figuurlijk weer een doel: van een leven op straat naar maatschappelijk sportcoach
Sponsored

Bij Stichting Life Goals krijgen mensen met mentale problematiek de mogelijkheid om te sporten. Iets wat van onschatbare waarde is, weet Jasper Lamboo (49). “Door het sporten heb ik de zin in het leven weer terug.”

Voetbal. Als kind doet Jasper Lamboo niks anders. Dat doet hij niet onverdienstelijk: op zijn elfde wordt hij gescout door FC Utrecht. Maar dan kondigen zijn ouders een scheiding aan. Een schok voor de dan 13-jarige Lamboo. Het keepen wordt ingeruild voor drinken, roken en hangen met ‘moeilijke’ buurtkinderen. “Ik werd onhandelbaar, was intens boos en agressief. Zo erg dat mijn moeder me naar een internaat stuurde. Een plek waar vechtpartijen erbij horen om te overleven”, vertelt hij.

Leven op straat

Uiteindelijk herpakt Lamboo zich en vindt zijn heil in kickboksen. Krijgt een baan, een vriendinnetje en voelt zich goed. Maar dan overlijdt plots zijn broer. Een mokerslag. Hij verliest zichzelf in illegale housefeestjes, waar hij op 19-jarige leeftijd in aanraking komt met heroïne. Een jarenlange verslaving is geboren. “Ik voelde niks meer, ging als een zombie door het leven. Zonder baan, zonder vriendin, zonder contact met vrienden en familie. Ik heb zelfs enkele jaren op straat geleefd. Het leven vond ik niks meer waard.”

Sporten geeft zingeving 

Een medewerker van het methadon-hulpprogramma waar Lamboo bij zit, zorgt uiteindelijk ervoor dat hij mee kan doen aan een experimenteel afkickprogramma in het ziekenhuis. Met succes: hij wordt clean. Maar hoe begin je weer in de maatschappij na een verslaving van 17 jaar? Een contactpersoon van het Leger des Heils attendeert hem op Life Goals. Deze stichting biedt allerlei sportactiviteiten aan voor vluchtelingen, ex-gedetineerden, (ex-)dak- en thuislozen mensen en anderen met complexe problematiek. Lamboo komt in het straatvoetbalteam terecht. Een schot in de roos. “Het keepen geeft me weer verbinding, ontspanning en zingeving. Ik heb letterlijk en figuurlijk weer een doel in mijn leven.” 

Veilige community 

Het motiveert hem zelfs om bij Stichting Life Goals maatschappelijk sportcoach te worden. “Omdat ik als geen ander weet wat sport met je kan doen.” Lamboo benadrukt dat Life Goals niet een reguliere sportclub is. “Het draait bij ons niet om te presteren, maar om een community te creëren waar mensen zich veilig voelen. Eenieder weer gezien en gewaardeerd wordt. En geloof me, dat doet zó veel. Veel mensen staan aan de zijlijn als ze bij ons binnen komen, lopen met hun ziel onder de arm. Door het sporten ervaart men weer verbinding én bloeit op. Sommigen krijgen zelfs weer werk of een relatie. Geweldig toch?”

Jasper Lamboo

Ervaringsdeskundige

Next article