Skip to main content
Home » Leven met een chronische ziekte » Prostaatkanker: een ziekte die elke man moet kennen
Leven met een chronische ziekte

Prostaatkanker: een ziekte die elke man moet kennen

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland. Jaarlijks krijgen ruim 4.000 mannen deze diagnose. Wat is prostaatkanker, wie loopt risico, en welke behandelingen zijn er?

Wat is prostaatkanker?

De medische term voor prostaatkanker is prostaatcarcinoom. Prostaatkanker ontstaat wanneer kwaadaardige cellen groeien in de prostaat. De prostaat is een klier onder de blaas die deel uitmaakt van de mannelijke voortplantingsorganen. De ziekte kent vier stadia, van lokaal (stadium 1 en 2) tot uitgezaaid (stadium 4). In de vroege stadia kan de prostaat harder aanvoelen. Een arts kan dit tijdens een onderzoek opmerken. 

Wie loopt risico?

Hoewel prostaatkanker vooral voorkomt bij mannen tussen de 60 en 75 jaar, wordt bijna 10% al voor hun 60e gediagnosticeerd. Bij 3 op de 10 mannen is de ziekte al uitgezaaid bij diagnose. De behandeling is dan niet meer gericht op genezing. Toch is de prognose vaak hoopvol: tien jaar na diagnose leeft 81% van de mannen nog.

Behandelopties

Hoe je behandeld wordt, hangt af van het stadium van de ziekte:

– Lokaal (stadium 1 en 2): Actief volgen, operatie, inwendige of uitwendige bestraling, soms met hormonale therapie.
– Doorgegroeid (stadium 3): Operatie, bestraling en hormonale therapie bieden kans op genezing.
– Uitgezaaid (stadium 4): Genezing is niet meer mogelijk. De behandeling richt zich op het remmen van de ziekte en het verminderen van klachten met hormonale therapie, chemotherapie of innovatieve middelen zoals lutetium-PSMA.

Chronisch of terminaal: het verschil bij prostaatkanker

Wanneer genezing niet meer mogelijk is, kan prostaatkanker zich ontwikkelen tot een chronische ziekte. Bij een chronische vorm van prostaatkanker is de ziekte niet te genezen. Toch kan een patiënt vaak nog lange tijd leven met behandelingen die gericht zijn op het remmen van de ziekte, waarbij kwaliteit van leven steeds belangrijker wordt. De focus ligt dan op het minimaliseren van klachten zoals pijn en vermoeidheid, zodat de patiënt een zo normaal mogelijk dagelijks leven kan leiden.  Bij terminale prostaatkanker is de ziekte in een vergevorderd stadium en is de levensverwachting beperkt. In deze fase is het minimaliseren van de klachten en het zorgen voor comfort essentieel.

Het belang van tijdige diagnose

Vroege opsporing kan het verschil maken. Mannen rond de 50 doen er goed aan om zich door hun huisarts te laten informeren over de voor- en nadelen van een PSA-test. Een tijdige diagnose vergroot de kans op succesvolle behandeling en een betere toekomst, waarin kwaliteit van leven centraal staat. Met de juiste kennis en zorg kunnen mannen én hun dierbaren beter omgaan met de uitdagingen die prostaatkanker met zich meebrengt!

Meer informatie

Wil je meer weten over de symptomen, risico’s, onderzoeken en de nieuwste behandelmethoden? Bezoek dan prostaatkankerstichting.nl. De Prostaatkankerstichting is de patiëntenorganisatie die zich inzet voor mannen met prostaatkanker en hun naasten. Je vindt hier informatie, lotgenotencontact en ondersteuning.

Next article