Juriaan van der Graaf heeft huis en haard in Schiedam achtergelaten om als Movember-ambassadeur een rondje om de wereld te fietsen. Jarenlang worstelde Juriaan met relationele en mentale problemen zonder duidelijke oorzaak. Na een zware relatiebreuk kwamen een opeenstapeling van jeugdtrauma’s, verwaarlozing en een onveilige thuissituatie aan de oppervlakte. Hij merkt dat deze uitdagingen vooral mannen treffen, omdat er vaak een taboe rust op het praten over emoties en het zoeken van hulp. Sindsdien werkt hij eraan om zijn eigen ervaringen te overwinnen en zijn leven een positieve wending te geven.
Taboe op praten
Juriaan fietst in 20 maanden ruim 30.000 kilometer om bewustzijn rondom mannengezondheid te vergroten en minimaal €25.000 aan donaties op te halen voor Movember. Geïnspireerd door de Brit Russ Cook, die al wandelend door Afrika meer dan een miljoen pond inzamelde, vertrok Juriaan in de zomer van 2024 vanuit Rotterdam. Hij houdt zijn volgers regelmatig op de hoogte van zijn tocht op zijn Instagram-pagina, @thegreatchoochoo.
Met deze fietstocht wil Juriaan niet alleen dit moeilijke hoofdstuk van zijn verleden afsluiten, maar ook andere mannen inspireren om hulp te zoeken bij mentale problemen en donaties op te halen voor de stichting via zijn persoonlijke MoSpace. Movember, de stichting die zich inzet voor het verbeteren van de mannengezondheid, start elk jaar op 1 november haar wereldwijde campagne. Hierbij worden mannen opgeroepen hun snor te laten groeien om aandacht te vragen voor prostaatkanker, teelbalkanker, mentale gezondheid en zelfmoordpreventie.
Dit is hard nodig, want in Nederland leven mannen gemiddeld drie jaar korter dan vrouwen, vaak door vermijdbare oorzaken: mannen bezoeken minder snel een arts bij mentale of fysieke gezondheidsklachten, en daarnaast heerst er vaker een taboe op het praten over persoonlijke problemen. Dit resulteert eronder dat gemiddeld drie mannen per dag in Nederland hun eigen leven nemen: bij mannen komt zelfdoding ongeveer twee keer zo vaak voor als bij vrouwen.
Veerkracht op 4000 meter hoogte
Het hoofdstuk afsluiten gaan Juriaan tot dusver goed af, want tijdens zijn reis komen er allerlei uitdagingen op zijn pad, waar hij veerkrachtig mee om weet te gaan: “De reis is een aaneenschakeling van problemen, maar ik weet ze allemaal op te lossen. Dat geeft zo veel veerkracht. Ook dankzij de bemoedigende reacties op Instagram van mensen die me volgen”
Hij heeft onderweg al meerdere uitdagingen overwonnen, waaronder het overleven van een extreme fietstocht over de Pamir Highway, een van de moeilijkste fietsroutes ter wereld: “Tijdens deze reis raakte ik op 4.000 meter hoogte in Tadzjikistan mijn tent kwijt. Ik voelde me enorm kwetsbaar doordat ik zonder onderdak in een onherbergzaam gebied moest doorbrengen met temperaturen die ’s nachts tot -10 graden dalen. De grote afstanden tussen de schaarse overnachtingsplaatsen, soms tot wel 140 kilometer, samen met de mentale en fysieke uitdagingen, maakten het tot een van de zwaarste ervaringen van mijn leven, zowel mentaal als fysiek.”
*Cijfers IKNL.nl en CBS