Het Restless Legs Syndrome (RLS) is een prikkelend of tintelend gevoel in benen of armen, waardoor iemand een sterke drang heeft om deze te bewegen. De oorzaak ligt waarschijnlijk in de hersenen, weet neuroloog Chuck van de Vlasakker.
Het gevoel kan overdag en ‘s nachts optreden. Bewegen onderdrukt het nare gevoel, maar haalt het hooguit tijdelijk weg. “Mensen kunnen er echt wanhopig van worden”, weet Van de Vlasakker. “Het verstoort vaak de slaap: men komt moeilijk in slaap of wordt er ‘s nachts wakker van. Daardoor worden mensen prikkelbaar, somber en vatbaarder voor andere aandoeningen. Ze gaan ook niet meer zo snel naar de buren of het theater. RLS verstoort dus ook het sociale leven, terwijl het voor anderen niet zichtbaar is. Dat bemoeilijkt de erkenning van RLS.”
Vanuit de hersenen
Het syndroom komt waarschijnlijk vanuit de hersenen. Daar vindt als het ware een foute afstemming plaats tussen bepaalde hersensystemen. Daarnaast speelt erfelijkheid mee, want RLS komt in sommige families vaker voor. Genezing is meestal niet mogelijk, hoewel de klachten wel langere tijd minder of afwezig kunnen zijn.
Het prikkelende gevoel neemt af bij beweging. Meer bewegen is dan ook meestal het eerste advies. “Maar dat valt niet mee”, zegt Van de Vlasakker. “Veel mensen zitten nu eenmaal vaak. Op het werk, in de auto, tijdens vergaderingen. Vooral aan het eind van de dag kunnen de klachten opkomen. Ik adviseer mensen meestal om na te gaan of een andere dagindeling mogelijk is, met meer afwisseling tussen zitten en beweging.”
RLS verstoort ook het sociale leven
Soms helpt inname van extra ijzer, via voeding of een supplement. Sommige mensen hebben baat bij minder gluten. Daarnaast kent Van de Vlasakker andere mogelijkheden die kunnen helpen: “Geestelijke activiteit zoals handwerk of een puzzel of een goed gesprek, mindfulness of yoga, wrijven of massage, seksuele inspanning, en minder tabak en koffie. Er is ook medicatie tegen RLS. Maar die kan de klachten juist verergeren. Dus dat vereist een zorgvuldige toepassing.”