Migraine beïnvloedt je leven, je gezondheid en ook je werk. Want migraine valt niet te plannen en komt dus vaak op onverwachte momenten. Bijvoorbeeld als je in een belangrijke afspraak zit of een deadline hebt.
Vaak zijn medewerkers met migraine in staat om met medicatie – en wellicht een korte periode van rust – door te werken. Toch kan het ook zijn dat je door een migraineaanval minder productief bent of je ziek moet melden.
Vanwege schaamte en taboe vertellen werknemers hun werkgever vaak niet over hun migraine. Terwijl openheid over je migraine juist kan helpen om het begrip bij je werkgever, leidinggevende of collega te vergroten. In samenspraak kun je soms simpele aanpassingen doorvoeren waar jullie allebei mee geholpen zijn.
Open kaart
Alisa moest vanwege migraine stoppen met haar werk. Dit was niet het scenario dat ze voor ogen had toen zij een jaar eerder als trainee bij een overheidsinstelling in dienst trad. Het gebrek aan begeleiding, de onverschilligheid en uiteindelijk de vijandigheid die ze op de werkvloer ervoer waren hiervoor o.a. de oorzaak en krasten diep in haar zelfvertrouwen. Haar migraineaanvallen namen gedurende het jaar toe in frequentie en ernst. Op het moment dat een nieuwe werkgever interesse in haar toonde, besloot Alisa extern hulp te zoeken. De eerste stap om er zelf meer over te gaan praten, was gezet. Wat volgde, was een multidisciplinair revalidatietraject. Ze leerde, samen met anderen, om de klachten niet meer centraal te stellen in haar leven, maar ermee te leven. Inmiddels is ze bij haar nieuwe werkgever begonnen, waar ze wel welkom was.
Adviespunt Werk
Het was Alisa’s vader die haar attent maakte op het Adviespunt Werk van de vereniging Hoofdpijnnet. Ze is heel blij dat ze zijn advies heeft opgevolgd. Het raadplegen van het Adviespunt heeft een groot verschil gemaakt, aldus Alisa. ‘Al deze stappen heb ik kunnen zetten dankzij slechts twee telefoontjes en een gesprek met de werkcoaches van het Adviespunt Werk. Ze zijn daar kundig en denken heel erg met je mee. Ik zag eerst door de bomen het bos het niet meer. Nu heb ik weer perspectief.’
Aanpassingen
Bespreek met je werkgever wat mogelijk is, zoals: Flexibiele werktijden en werkplek, rustige en donkere ruimte, aanpassing in verlichting, frisse lucht en aandacht voor werkhouding. Meer weten? Kijk op: https://allesoverhoofdpijn.nl/leven-met-hoofdpijn/hoofdpijn-en-werk/