Skip to main content
Home » Hart en Bloed » Zonder wetenschappelijk bewijs weet je eigenlijk niet wat je slikt
Cardiovasculaire aandoening

Zonder wetenschappelijk bewijs weet je eigenlijk niet wat je slikt

Arts Henk Viëtor kreeg 4 jaar geleden een hartinfarct en ging op zoek naar een preventiemethode. “Voedingssupplementen kunnen echt een effectieve bijdrage leveren.”


avatar

Henk Viëtor

Arts

Hoe kunnen voedingssupplementen bijdragen aan de gezondheid?

Sinds jaar en dag zijn er allerlei voedingssupplementen beschikbaar, vooral vitamines en mineralen, die we kunnen nemen om onze gezondheid te bevorderen. Voor de consument is het moeilijk te onderscheiden welke producten zinvol zijn en welke niet.

Toch komen er steeds meer producten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze toegevoegde waarde hebben. Er zijn echter ook veel producten waarvoor geen bewijs is, maar die desalniettemin goed verkocht worden. De basis voor een product zou eigenlijk moeten zijn dat onomstotelijk bewezen is dat de ingrediënten effect hebben.

Waar moeten mensen op letten bij het kiezen van voedingssupplementen?

Ik zou er altijd op letten dat er wetenschappelijk bewijs is dat ze werken, anders weet je eigenlijk niet wat je slikt. Er kunnen heel mooie theorieën zijn waarom iets zou moeten werken, maar dan weet je nog niet wat het doet, en of het wel effectief is voor datgene waarvoor je het wil gebruiken. En net als bij gewone geneesmiddelen is het belangrijk dat de stoffen die erin zitten goed opgenomen worden door het lichaam.

Welke ingrediënten kunnen bijdragen tot een verlaging van het risico op cardiovasculaire aandoeningen?

Er zijn een aantal voedingssupplementen die kunnen bijdragen tot het verminderen van de risico’s op hart-en vaatziekten.

Er zijn een aantal voedingssupplementen die kunnen bijdragen tot het verminderen van de risico’s op hart-en vaatziekten. Rode gist rijst is goed voor het cholesterolgehalte. Co-enzym Q10 werkt op de bloeddruk en tegen ontstekingen. Vitamine D3 heeft een positief effect op de vaten en werkt ook ontstekingsremmend.

Berberine normaliseert de suikerspiegel in je lichaam. Lycopeen werkt op de bloeddruk, en visolie heeft een gunstige invloed op het hart. Juist samen zijn deze ingrediënten heel effectief in het verlagen van de risicofactoren.

Voor wie kunnen deze ingrediënten interessant zijn en waarom?

Ze zijn vooral geschikt voor mensen met een licht tot matig verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In Nederland betreft dat zo’n 2,4 miljoen mensen. Die mensen hebben geen medicijnen nodig, maar zouden hun levensstijl moeten aanpassen. Maar dat blijkt vaak lastig vol te houden, de meeste mensen vervallen al snel in hun oude leefpatroon.

Een verhoogd cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk en verhoogde suikerspiegel zijn drie voorname risicofactoren die de vaatwand kunnen beschadigen. Je ziet dan dat cholesterol en kalk zich ter plekke ophopen en er aderverkalking ontstaat. Vaak treedt er lokaal ook een ontstekingsreactie op die het geheel nog eens extra aanzwengelt. Uiteindelijk kan dit een hartinfarct of beroerte veroorzaken.

Bij vrijwel iedereen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zie je dat er meerdere risicofactoren tegelijkertijd aanwezig zijn. Die mensen hebben dus baat bij een samenstelling van ingrediënten die op al die verschillende facetten ingrijpt. De oorzaak is vaak veelvoudig en daarom heeft het niet zoveel zin om maar één aspect aan te pakken.

Hoe weet je als consument dat de supplementen werken?

Dat kun je laten meten bij de huisarts. Meestal zijn de effecten na zo’n twee tot vier weken al meetbaar. En tegenwoordig heb je ook allerlei handige apparaatjes waarmee je zelf metingen kunt doen als bloeddruk, cholesterol en suikerspiegel. 

Next article