Een revolutie in de opsporing en behandeling van kanker. Prof. Jelle Barentsz, radioloog in het Radboudumc in Nijmegen, is zeer enthousiast over de zogeheten nanovloeistof.
Geschreven door Kees Vermeer
Daarmee zijn uitzaaiingen in lymfeklieren eerder vast te stellen en gerichter te behandelen. In het Radboudumc wordt nanovloeistof-MRI nu gebruikt voor opsporing en behandeling van prostaatkanker, maar de techniek is veel breder toepasbaar. “Voor alle soorten kanker, en ook voor bijvoorbeeld Multiple Sclerose (MS), vaatverkalking en nierziekten zou dit kunnen werken. Dit is echt een wondermiddel, zoals je dat als arts maar één of twee keer in je leven tegenkomt. Maar eerst is nog wel veel wetenschappelijk onderzoek nodig.”
Voor alle soorten kanker, en ook voor bijvoorbeeld Multiple Sclerose (MS), vaatverkalking en nierziekten zou dit kunnen werken
Zwart en wit
Nanovloeistof bestaat uit piepkleine bolletjes van ijzer met daaromheen een laagje dextraan (suiker). Het ijzer maakt een MRI-scan zwart. In een patiënt gaan de bolletjes specifiek naar gezond lymfeklierweefsel, wat op een MRI-scan dus zwart blijft. Maar een uitzaaiing van kankercellen blijft wit en is dus meteen zichtbaar. “Zo zie je zelfs uitzaaiingen in 2 mm kleine lymfeklieren, iets dat met geen enkele andere techniek mogelijk is”, legt Barentsz uit. “Bij bijvoorbeeld borstkanker kun je heel gericht de aangedane klieren zien en dan hoef je alleen die weg te halen. Zo voorkom je bij veel vrouwen dat ze een dikke arm krijgen. Ook bij prostaatkanker hoef je niet meer de hele prostaat weg te halen. Zo kan deze techniek zorgen voor grote winst voor patiënten.”
Gerichte behandeling van kanker
Kijkoperaties om uitzaaiingen te vinden, zullen vaak niet meer nodig zijn. Barentsz: “Dankzij de nanovloeistof-MRI is vroege en gerichte opsporing van uitzaaiingen mogelijk. Door deze vroegere opsporing kan er gericht worden bestraald of geopereerd. De kans op genezing is daardoor groter, met minder bijwerkingen. Ook kunnen onnodige hormoonbehandelingen worden voorkomen.” Barentsz wil meerdere artsen in Nederland gaan opleiden, zodat andere ziekenhuizen ook met de techniek kunnen gaan werken.