Margriet is 52 jaar en werkt als projectleider bij een gemeente. Sinds twee jaar heeft ze veel last van overgangsklachten. De overgang heeft invloed op zowel haar werk als haar privéleven.
“Het sluipt er langzaam in. Zo halverwege de veertig had ik ’s nachts dat ik ineens drijfnat wakker werd van het zweet. Na een paar maanden verdween het weer en dat gebeurde zo nog een paar keer. Het was, terugkijkend, het begin van de overgangsperiode. De overgang duurt echt jaren en in de loop der tijd worden de klachten steeds erger.”
Hevig bloedverlies
“Mijn menstruatie werd onregelmatig en steeds heftiger. Inmiddels is het zo erg dat ik ongeveer twee dagen en nachten maatregelen moet nemen om niet door te lekken. Dat betekent speciale nachttampons ook overdag gebruiken en dan natuurlijk in combinatie met het meest absorberende maandverband dat er is. En dan nog moet ik ’s nachts een aantal keer uit bed om te verschonen. Overdag voel ik soms dat ik ineens veel bloed verlies. Ook al heb ik dan net verschoond, dan nog is het zaak om zo snel mogelijk naar het toilet te gaan. Door dat hevige bloedverlies heb ik ook een ijzertekort opgelopen. Daar krijg ik nu pillen voor en dat helpt. Ik heb daardoor echt weer meer energie.”
Wie de overgang niet heeft meegemaakt, heeft geen idee wat het met je doet
“Als ik een afspraak heb op locatie en ik ben ongesteld dan wil ik vooraf weten waar het dichtstbijzijnde toilet is. Laatst had ik een examen net in die periode. Ik zou 2,5 uur lang niet naar buiten kunnen. Toen heb ik van tevoren contact opgenomen met de organisatie en de situatie uitgelegd. Ik wilde per se examen doen, maar ik wilde ook tussendoor naar het toilet kunnen. Dat was geen enkel probleem maar ik vond het wel vervelend om uitleg te moeten geven. Het is immers best persoonlijk.”
Opvliegers
“Dat heftige bloedverlies is steeds maar één of twee dagen. Waar ik veel vaker last van heb, zijn de opvliegers en dan vooral dat daarbij ineens het zweet me uitbreekt. Niet alleen onder mijn oksels maar ook in mijn liezen, mijn nek en tussen mijn borsten. Natuurlijk gebruik ik deodorant op alle mogelijke plekken waar ik kan gaan zweten maar dat werkt alleen tegen de geur. Ik zweet nog steeds. Als ik dan net in een belangrijk overleg zit dan komt dat wel heel slecht uit. Ik benoem het wel vaak. ‘Ik heb het ineens zó warm’ zeg ik dan. Ik draag vaak een T-shirt en een shawl en als ik het dan zo warm heb, beweeg ik die om frisse ‘wind’ te maken. Of ik zwaai met wat papieren waar ik mee bezig ben. Ik probeer het voor mezelf zo makkelijk mogelijk te maken.”
Gelukkig heeft mijn leidinggevende echt begrip voor mijn situatie
“In het begin zat ik ermee dat mensen zouden zien dat ik een opvlieger krijg, maar ik heb gemerkt dat in werkelijkheid bijna niemand het doorheeft. Eigenlijk zijn het alleen vrouwen die het zelf meemaken of hebben meegemaakt die dan vol begrip zeggen ‘neem maar even je tijd’. Verder denkt iedereen dat ik het inderdaad gewoon warm heb. Soms zeggen collega’s of mensen met wie ik vergader ook ‘het is ook best wel warm’. Dat ervaar ik dan als een opluchting. Want ik wil liever niet dat iemand het merkt en tijdens zo’n overleg heb ik dat begrip ook niet nodig. Dan wil ik namelijk gewoon mijn werk doen en goed presteren.”
Workshop
“Op mijn werk werd op gegeven moment een workshop gegeven over de overgang. Dat was een initiatief van de arbodienst. Ik ben zo blij dat ik daarnaartoe ben gegaan. Ineens merkte ik dat veel meer vrouwen er last van hebben. Ook werd verteld over Stichting Vuurvrouw, een platform voor vrouwen in de overgang. Daar had ik graag eerder over gehoord want dan had ik veel dingen niet zelf hoeven uitdokteren. Ik heb echt gezocht naar wat goede vitamines of voedingssupplementen zijn om te gebruiken. Dat had ik ook op die site kunnen vinden.”
Het is soms om moedeloos van te worden. Je wilt wel maar je kunt niet
“Ik heb het geluk dat ik met mijn leidinggevende goed kan praten over mijn overgangsklachten. Hij helpt waar nodig en mogelijk zodat ik niet hoef te verzuimen. Ik raad vrouwen echt aan om het bespreekbaar te maken. Misschien dat het goed is om daarop in te steken als je overgangsklachten hebt. Geef aan dat je graag wilt blijven werken maar dat je tegen bepaalde dingen aanloopt. Vraag of je leidinggevende met je mee wil denken over oplossingen zodat jij zo goed mogelijk kan blijven presteren. Bij mij werkte die aanpak uitstekend.”
Meer lezen? Ga naar www.vuurvrouw.nu.