De overgang bij vrouwen wordt maar zelden besproken en toch kampen de meeste van hen met klachten zoals gewichtstoename, opvliegers en vermoeidheid.
Medisch bioloog Remco Verkaik is naast overgangsconsulent ook trainer van (top)sporters en ontwikkelaar van programma’s om mensen fit en gezond te houden. Hij werkte lang als onderzoeker, maar vond dat te abstract. Nu past hij zijn kennis toe in lifestyleprogramma’s.
“Vanuit de stofwisseling verandert er tijdens de overgang van alles in een vrouwenlichaam. Het lichaam is als het ware zijn kompas kwijt en raakt ontregeld. Vanuit de hersenen komt er een signaal dat er geen eisprong meer is en de eierstokken stoppen dan met de productie van oestrogeen. Daardoor ontstaat er een tekort en de organen die dit hormoon nodig hebben, beginnen dan te protesteren. De meest voorkomende klachten in de overgang zijn stemmingswisselingen, gewichtstoename en opvliegers, maar dat is voor iedere vrouw weer anders. Hoofdpijn en vermoeidheid zijn ook veelgehoorde klachten.”
Het lichaam raakt zijn kompas kwijt
Remco Verkaik (overgangsconsultent)
Verkaik stelt dat er organisaties zijn die vrouwen kunnen helpen met hun overgangsklachten. “Care for Women is er daar één van en Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulten (VVOC) is er ook. Consulten worden meestal vergoed door de zorgverzekeraar. Ik ben bij beide organisaties betrokken en ik merk dat veel vrouwen deze organisaties niet kennen. Zij krijgen vaak alleen te horen dat ze ‘ermee moeten leren leven’ of hormoonpillen moeten gaan slikken. Dat is echt niet nodig, er bestaan ook natuurlijke supplementen met als werkzame stof, Sali, maca, rozewortel en black cohosh (ook wel zilverkaars genoemd), die verlichting kunnen bieden bij veel van de bekende overgangsklachten zoals bijvoorbeeld energieverlies, slapeloosheid en opvliegers.”
Grote verandering in het lichaam
Verkaik is ervan overtuigd dat voeding en beweging een enorm verschil kunnen maken bij overgangsklachten. “Ik beschouw voeding niet alleen als eten om je maag te vullen. Voeding heeft een enorme impact op je lichaam, het is geen optelsom van calorieën, vitamines en mineralen. Een ander eetpatroon zorgt bijna direct voor verandering in het lichaam.
Het mooiste voorbeeld is de Vegan Switch waar mensen 48 uur geen dierlijke producten eten. Dat brengt in je lichaam enorm veel verandering teweeg; cholesterol daalt, vetverbranding verbetert en er is minder kans op diabetes. Het lichaam anticipeert altijd op het soort voeding dat het binnenkrijgt. Veel mensen leven tegenwoordig in de ‘welvaartstand’, vooral zij reageren goed op een dergelijke verandering.”
Vermijd snelle suikers
Verkaik stelt dat vrouwen in de overgang hormoonschommelingen zoveel mogelijk zouden moeten beperken. “Dat kan door de inname van ‘snelle’ suikers te beperken. Deze zitten bijvoorbeeld in frisdrank, geen of weinig koffie en alcohol te drinken en niet teveel dierlijke producten te eten. “De Vegan Switch heeft bewezen dat minder dierlijke producten eten, zorgt voor meer energie.
Het gaat om het zoeken naar de juiste balans
Maar ook beweging is belangrijk om de overgangsklachten te verminderen. Het gaat om het zoeken naar de juiste balans en die is voor iedereen weer anders. Vrouwen die al voldoende bewegen, blijken met minder klachten door de overgang te komen. Maar omdat vrouwen zich door de overgang vaak moe voelen en spierpijn hebben, schiet het bewegen er vaak bij in. Ook hier kunnen de eerder genoemde supplementen de klachten verminderen.
Daarnaast raad ik hen aan minstens een uur per dag te wandelen. Dagelijks dat uur bewegen is belangrijker dan twee keer per week ‘knallen’ in de sportschool.
Het totaalplaatje
Een overgangsconsulent of lifestyle-coach doet meer voor een vrouw in de overgang omdat zij het totaalplaatje bekijken. “Zij richten zich niet op alleen overgewicht, maar letten ook op de aard van de persoon. Is het een vrouw met veel stress? Dan helpt yoga of een training Mindfulness waarschijnlijk beter bij haar klachten.”