Skip to main content
Home » Diabetes » Steeds vaker diabetes type 1
Diabetes

Steeds vaker diabetes type 1

Suikerklontjes geordend in vorm van een hart met bloeddruppel.
Suikerklontjes geordend in vorm van een hart met bloeddruppel.

“Diabetes type 1 komt steeds vaker voor, ook op jongere leeftijd. Het is niet bekend hoe dat komt”, vertelt kinderarts-diabetoloog en onderzoeker dr. Henk-Jan Aanstoot.


Omgevingsfactoren en erfelijkheid

Diabetes type 1 ontstaat waarschijnlijk door omgevingsfactoren (bijvoorbeeld voeding en infecties) in combinatie met erfelijke vatbaarheid voor de ziekte. Uit onderzoek is gebleken dat er iets mis is met de zogeheten beta-cellen in de alvleesklier, die insuline aanmaken. Die cellen worden aangevallen door het eigen afweersysteem van de patiënt. “Als de beta-cellen onder druk komen te staan, vermindert de functie en kan het lichaam de suiker in het bloed niet meer goed reguleren.”

We willen meer zicht krijgen op variatie in diabetes type 1

Dr. Henk-Jan Aanstoot (Kinderarts diabetoloog en onderzoeker)

Grote verschillen

Het wordt steeds duidelijker dat diabetes type 1 niet één ziekte is. Er zijn grote verschillen tussen patiënten. De een krijgt een agressieve vorm op jonge leeftijd, de ander een milde vorm op latere leeftijd. Ook verschilt het succes van behandeling per patiënt. Aanstoot doet, samen met het academisch ziekenhuis in Groningen, een studie naar de variatie in diabetes type 1. Daarvoor wordt de ziekte geanalyseerd bij zeshonderd patiënten.

“We willen begrijpen waardoor diabetes type 1 zo veel verschilt tussen patiënten. Het is al wel duidelijk dat de ziekteproblemen minder zijn bij patiënten die nog een klein beetje insuline aanmaken. Misschien kunnen we deze kennis gebruiken in de behandeling van de agressievere vormen van de ziekte.”

Genezing steeds dichterbij

“Er spelen allerlei factoren, die we langzaamaan ontdekken”, aldus Aanstoot. “Daarmee hopen we manieren te vinden om de ziekte uiteindelijk te kunnen genezen. Ook de technische ontwikkelingen, bijvoorbeeld met pompjes, gaan hard. Dat is belangrijk want een grote doorbraak voor genezing duurt nog even. Maar we komen steeds een stap dichterbij.”

Next article