Skip to main content
Home » Infectieziekten » Opkomen voor jezelf in het tegengaan van hiv
Infectieziekten

Opkomen voor jezelf in het tegengaan van hiv

Empowerment van jongeren kan helpen bij de preventie van infectieziekte hiv. Zelfvertrouwen speelt een grote rol. Jael van der Heijden, algemeen directeur van Dance4Life, legt uit hoe dat zit.

Jael van der Heijden

Jael van der Heijden

Algemeen directeur van Dance4Life

“Het is heel belangrijk dat jongeren beschikken over genoeg zelfvertrouwen. Dat stelt ze namelijk ook in staat om positieve keuzes te maken op het gebied van relaties en (seksuele) gezondheid. Zelfvertrouwen helpt hen om wensen of grenzen aan te geven wanneer zíj dat willen en hun eigen gezondheid te beschermen. Bijvoorbeeld door te staan op condoomgebruik. Dat draagt bij aan de preventie van ziekten als hiv. Daarnaast is zelfreflectie een vaardigheid en moeten jongeren zichzelf vragen kunnen stellen als  ‘Wat wil ik?’ en ‘Voel ik me op mijn gemak?’

Juist de jonge generatie kent sociale druk van leeftijdsgenoten en heeft de neiging om mee te gaan met de groep. Bovendien experimenteren jongeren met seks. Net daarom moeten ze stevig in hun schoenen staan.”

Zelfvertrouwen stelt jongeren in staat om positieve keuzes te maken

Rolmodellen

“Onder empowerment scharen we het aanleren van die vaardigheden. Elk gesprek dat je begint over spannende onderwerpen als seks moet plaatsvinden in een veilige setting. Het is belangrijk dat voorlichting aansluit bij de belevingswereld van jongeren. In het begin moet dit vooral leuk en luchtig zijn. Wij maken in onze programma’s daarom veel gebruik van muziek en dans. Ook populaire en bekende YouTubers kunnen een rol spelen in empowerment en fungeren als rolmodellen. Het maakt indruk als zij hun ervaringen met of gedachten over seks en keuzes daarin delen. Een goed voorbeeld is hoe influencer Marije Zuurveld over de eerste keer seks praat.”

Taboe

“School is natuurlijk een belangrijke plek waar het zelfvertrouwen van jongeren kan worden vergroot. Een interactief element zoals rollenspelen in lespakketten werkt vaak goed. Omdat jongeren pas echt leren door te participeren.

Een direct gesprek over ziekten als hiv kan wel moeilijk zijn. Er rust nog altijd een taboe op. Dit geldt ook voor onderwerpen zoals seksuele intimidatie. Een situatie waarin jongeren zich veilig voelen om zich te uiten is ook dan belangrijk, net zoals persoonlijke verhalen van anderen. Jongeren in hun kracht zetten doe je door hen in het hart te raken.”

Next article