Een huisdier kost geld. Niet alleen voor de dagelijkse verzorging, maar óók als uw dier ziek wordt of een ongeluk krijgt. Dierenarts Elsje Peletier startte tien jaar geleden Dierenkliniek Vondelpark in Amsterdam, zij vertelt er meer over.
Geschreven door Corry Daalhof
Else Peletier
Dierenarts (Dierenkliniek Vondelpark)
“In een stad als Amsterdam zijn er veel dieren op een klein oppervlak, net als in andere grote steden. Er zijn dus meer bijtincidenten tussen honden en er vallen meer katten van grote hoogtes naar beneden. Dat laatste vooral als in het voorjaar de deuren en ramen opengezet worden. Maar ook de darmparasiet Giardia zien we in grote steden vaker omdat de kans op besmetting veel groter is doordat er meer dieren op dezelfde plaatsen worden uitgelaten.” Deze parasiet zorgt voor maag- en darmklachten bij dieren, zoals diarree.
“Huisdierverzekeringen zijn er in alle soorten en maten, van standaard tot heel uitgebreid”
Sparen of verzekeren
Peletier vertelt dat niet iedereen zich bewust is van de (hoge) kosten die een huisdier met zich mee kan brengen. “Veel mensen hebben echt geen idee wat voor kosten er zijn. Denk aan vaccinaties, ontwormen en ontvlooien. En natuurlijk grotere ingrepen bij een ongeval. Een operatie loopt al snel in de honderden euro’s.” De dierenarts merkt op dat mensen heel verschillend met die kosten omgaan. “Sommigen leggen elke maand een bedrag opzij om voorbereid te zijn, anderen nemen een onderhoudspakket af dat bijna elke dierenkliniek wel aanbiedt tegenwoordig. Dat dekt meestal de kosten van vaccinaties en dergelijke. Soms wordt er soms korting gegeven bij een operatie of tandheelkundige ingreep. Wat een dergelijk pakket biedt, verschilt per dierenkliniek. Natuurlijk is het ook mogelijk onvoorziene kosten te verzekeren door een huisdierverzekering af te sluiten.“ Huisdierverzekeringen zijn er in alle soorten en maten, van standaard tot heel uitgebreid. Het spreekt voor zich dat hoe uitgebreider de verzekering is, hoe hoger de kosten daarvan zijn.
Gebroken bekken
Peletier denkt dat het voor mensen met een laag inkomen verstandig is hun dier te verzekeren. “Bij het kiezen van een verzekeringspakket moet je je wel afvragen wat je echt verzekerd wil hebben. Is het bijvoorbeeld zinvol om chemotherapie of allerlei scans te verzekeren als je dat als eigenaar toch niet wil voor je dier? Dat zijn afwegingen die mensen het best van tevoren kunnen maken, hun dierenarts kan daar hooguit een adviserende rol in spelen.” Ze vindt het ook belangrijk dat mensen de voorwaarden goed doorlezen voordat zij een verzekering afsluiten. “Zijn bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen wel meeverzekerd of zijn die juist uitgesloten?” Om een idee van de kosten te geven, vertelt ze dat de kosten van een operatie bij een gebroken bekken van hond of kat al snel tot 2500,- euro kunnen oplopen. “In Nederland ligt het percentage mensen met een verzekering voor hun huisdier onder de tien procent. In Engeland en Scandinavië ligt dat percentage veel hoger, maar daar zijn de dierenartskosten ook veel duurder.”
“Het welzijn van het dier is altijd het belangrijkst”
Doorgeslikte pit
“Is een dier ziek of heeft het een ongeluk gehad, dan ga ik altijd met de eigenaar in gesprek. We bespreken dan de opties, want er zijn altijd verschillende oplossingen. Voor mij is het welzijn van het dier altijd het belangrijkst.” Ze geeft een voorbeeld van onverwachte hoge kosten: “Er kwam hier een hondje dat vaak met de baas meeging naar het werk. Op enig moment aten ze daar een avocado bij de lunch. De grote en keiharde pit viel op de grond en het hondje kreeg die te pakken. Iedereen ging achter het hondje aan om de pit uit zijn bek te krijgen, maar dat lukte niet. Het hondje slikte de pit door. Er was een operatie nodig om de pit weer te verwijderen voordat deze de darmen zou blokkeren. Kosten: 600,- euro. En zo ken ik nog veel meer gevallen; katten die vallen of aangereden worden en gebroken botten hebben. Dat kost al snel 1000,- euro voor een operatie. Gips is geen optie bij een kat, dus vaak moet er een pin in of een plaatje over het gebroken bot heen gezet worden.”
Peletier eindigt met de opmerking dat zij altijd het gesprek aangaat met eigenaren van een jong dier over de mogelijkheden: “zelf sparen, een onderhoudspakket en/of een verzekering.”