Een op de vier vrouwen heeft hevige menstruatieklachten. Slechts een op de twintig gaat ermee naar de huisarts. “Dat is jammer want er is vaak wel degelijk iets aan te doen”, stelt gynaecoloog Anne Timmermans.
Anne Timmermans
Gynaecoloog
Foto: Make My Photo
Normaal bloedverlies
Een menstruatiecyclus kan variëren van 21 tot wel 35 dagen. De meeste vrouwen zijn tijdens hun cyclus tussen de twee en acht dagen ongesteld. De cyclus zelf kan enigszins onregelmatig zijn en ook het aantal dagen dat je menstrueert kan per keer verschillen.
Menstruatieklachten hoef je niet voor lief te nemen
Abnormaal bloedverlies
“Duurt je menstruatie langer, is jouw menstruatie onvoorspelbaar, heb je pijn voor of tijdens je menstruatie of verlies je zoveel bloed dat je er last van hebt, dan is dat niet normaal”, stelt Timmermans. “Ga naar je huisarts! Menstruatieklachten hoef je niet voor lief te nemen. Het hoort er niet bij omdat je nu eenmaal een vrouw bent.”
Klachten
Hevig bloedverlies treedt vaak op in de eerste dagen van je menstruatie. Er zijn echter ook vrouwen die wel twee weken lang veel bloed verliezen. Een andere veel gehoorde menstruatieklacht is pijn. Die pijn kan al een tot twee dagen voor de menstruatie ontstaan en gedurende de hele periode aanhouden.
Accepteer het niet
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat veertien procent van de vrouwen en meisjes zoveel last heeft van de menstruatie dat ze soms niet kunnen werken of niet naar school kunnen gaan. “Te veel meisjes en vrouwen nemen die klachten voor lief”, weet Timmermans.
“Ze blijven thuis, nemen een dag vrij of melden zich ziek. Het merendeel geeft niet aan waarom zij moeten verzuimen. Dit is een gemiste kans. Want zo wordt niet duidelijk hoe groot het probleem echt is. Praat erover met je collega’s en je leidinggevende. Ga naar je huisarts of je bedrijfsarts. Vertel wat er speelt.”
Emancipatie niet volledig
Het is, als je beseft dat maar vijf procent van de vrouwen hulp zoekt, een groot taboe om over menstruatie en menstruatieklachten te praten. “Kennelijk is er bij de emancipatie van de vrouw een belangrijk hoofdstuk overgeslagen. Wij laten ons door de menstruatie beperken in onze vrijheid én in onze mogelijkheden.” Misschien heeft dit te maken met onze opvoeding en cultuur.
Wij laten ons nog altijd door de menstruatie beperken in onze vrijheid én in onze mogelijkheden
Onze grootmoeders hebben hun dochters nauwelijks voorgelicht. Ook moeders van nu hebben het er soms nog moeilijk mee. Vaders vinden menstruatie een onderwerp waarover je echt niet praat. Misschien dat de tieners en twintigers van nu er makkelijker mee omgaan en meer ruimte voor zichzelf zullen opeisen.
Praat erover
“Dat is absoluut nodig”, meldt Timmermans. “Vaak wordt er gedacht dat het werkgevers en huisartsen zijn die meer aandacht moeten hebben voor ‘vrouwenproblemen’. In de praktijk blijkt echter dat veel vrouwen het niet willen of durven benoemen. Zeg het gewoon.
Waar heb je last van? Wat doet het met je? Wat heb je nodig om beter te kunnen functioneren? Mogelijk is je werkgever best bereid maatregelen te nemen maar als hij of zij het niet weet, houdt het natuurlijk op.”
Pillen of het spiraaltje
Er zijn diverse mogelijkheden om te zorgen dat overmatig bloedverlies vermindert. De pil is een goede optie. Daarmee kun je je menstruatie reguleren en tijdens de stopweek is het bloedverlies meestal minder hevig.
Te veel meisjes en vrouwen nemen die klachten voor lief
Een andere oplossing is een plaatsing van het Mirena-spiraaltje. Ongeveer een op de drie vrouwen wordt daarna niet meer ongesteld. Word je nog wel ongesteld dan is de menstruatie vaak minder hevig. Wil je geen hormonen gebruiken, dan zijn er medicijnen zonder hormonen die het bloedverlies kunnen verminderen.
Andere behandelmogelijkheden
“Verder zijn er nog operatieve oplossingen”, legt Timmermans uit. “Deze opties zijn er voor vrouwen die ernstige klachten hebben en niet of niet meer zwanger willen worden. Een rigoureuze behandeling is het verwijderen van de baarmoeder. Hiernaast is endometriumablatie een mogelijkheid, dat is het wegschroeien van het baarmoederslijmvlies. Wat je ook doet, blijf niet met klachten rondlopen!”