Terwijl de wereld op zijn kop is gezet door het coronavirus, gaat de zorg voor een ziek kind door. Voor ouders met een ziek kind in het ziekenhuis zijn de Ronald McDonald Huizen een uitkomst: daar zijn ze op loopafstand van hun kind. Zoals Meike en Kees, die in een Ronald McDonald Huis terecht komen na de vroeggeboorte van hun tweelingdochters Marie en Maud. “Na de geboorte waren ze zo vatbaar voor ziektes, dat alleen wij ze mochten vasthouden.”
Piepkleine meisjes
In het begin van haar zwangerschap tellen Meike en Kees ongeduldig af naar de voorspelde bevallingsdatum. Maar als Meike bij 26 weken al ontsluiting heeft, verandert alles. “Elk uur dat Marie en Maud in de baarmoeder bleven, was reden tot opluchting”, zegt Kees.
Dokters winnen tijd met weeënremmers, maar bij ruim 29 weken kunnen ze de bevalling niet langer tegenhouden. Twee piepkleine meisjes zien in een koude februarinacht het levenslicht in het Amsterdamse VUmc.
Door hun lage gewicht houden ze zichzelf niet warm en ook drinken lukt niet zelfstandig. Daarom wordt in Amsterdam, ver van huis, de behandeling opgestart. Marie en Maud liggen in de couveuse op de intensive care, aangesloten op apparaten.
Vatbaar voor ziektes
Die eerste week verblijven Meike en Kees in het Ronald McDonald Huis naast het ziekenhuis. Het Huis is een uitkomst voor hen: nu zijn ze dag en nacht dicht bij hun kwetsbare dochters.
Onze dochters werden omringd door slangetjes. Wij schoten in de overlevingsstand
Kees
Na een week verhuist de tweeling naar de high care in het HagaZiekenhuis in Den Haag, dichterbij hun woonplaats. Meike en Kees nemen ook daar hun intrek – acht weken lang – in het Ronald McDonald Huis.
Een vermoeiende tijd voor allebei, maar voor Meike in het bijzonder. Ze komt het ziekenhuis nauwelijks uit. Haar dagen bestaan uit kolven en gesprekken voeren met de kinderarts. Kees moet weer aan het werk.
Naar huis
Gelukkig brengen familie en vrienden eten en ontspanning naar het dakterras van het Huis. Ook met de vrijwilligers en andere gasten maakt Meike veel mee.
Met twee moeders had ik goed contact en tegen de vrijwilligers zei ik grappend: als ik jullie de oven moet uitleggen, dan zit ik te lang in het Huis. Na negen lange weken mogen ze eindelijk met zijn allen naar huis
Meike
De glijbaan op
Nu kruipen Maud en Marie kraaiend van plezier door de tuin. Voor zover bekend heeft de tweeling niets aan hun vroeggeboorte overgehouden.
Meike: “We voelen die angst van het begin niet meer, zijn niet meer zo overbezorgd.” Kees knikt. “Als ze nu wild de glijbaan opklimmen, dan denk ik: dat komt wel goed.”
Dicht bij elkaar zijn helpt echt
Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat dicht bij elkaar zijn écht helpt. Ouders houden de zorg voor hun zieke kind beter vol door hun verblijf in een Ronald McDonald Huis, op loopafstand van hun zieke kind in het ziekenhuis.
Daarnaast zien kinderartsen, neonatologen en andere zorgprofessionals dat het medisch en psychologisch herstel van het kind wordt bevorderd als mama en papa dichtbij zijn.
Hierdoor is het kind minder angstig en wordt de kans op een depressie bij de ouders verkleind. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van ARGO, een onderzoeksinstituut gelieerd aan de Rijksuniversiteit Groningen.