Skip to main content
Home » Publieke Gezondheid » Leefstijl als sleutelrol voor publieke gezondheid
Leefstijl

Leefstijl als sleutelrol voor publieke gezondheid

Janneke Wittekoek
Janneke Wittekoek

Als ‘preventiecardioloog’ promoot ik graag een gezonde leefstijl; voorkomen is immers beter dan genezen. Als je bij mij in de spreekkamer komt is het eigenlijk al te laat. Zo’n 80% van de hart- en vaatziekten kan worden voorkomen door een gezonde leefstijl.

De oprukkende westerse “welvaartsziekten” en de daarbij behorende kosten zijn bijna niet meer te overzien. Gelukkig kun je met de juiste preventie veel bereiken. Een gezonde leefstijl speelt hierbij een sleutelrol. Dat is eens te meer duidelijk geworden in deze coronacrisis.

Ik weet uit ervaring dat het aanpassen van je leefstijl best een uitdaging kan zijn. Het vraagt om actie en inzet van jezelf en een verandering van leef- en eetpatronen.

Zorgen voor je hart betekent dat je eventuele risicofactoren zo laag mogelijk moet houden. Voeding, supplementen en medicijnen helpen daarbij. Eet vers en onbewerkt, beweeg dertig minuten per dag, drink niet teveel alcohol en zorg dat je voldoende rust neemt.

Meten is weten

Daarbij is het ontzettend belangrijk om je risicofactoren te weten en meten. Als we praten over preventie valt herhaaldelijk het woord risicofactoren oftewel zaken die bijdragen aan het ontwikkelen van een ziekte.

Bij hart- en vaatziekten zijn het factoren die het proces van aderverkalking beïnvloeden. Aan veel van deze factoren zitten getallen verbonden waarvan je de scores van jezelf moet weten.

Zie het als een soort APK voor je lichaam. Het controleren van je waarden is het uitgangspunt. Daarna kun je je leefstijl erop aanpassen.

Invloed van stress

Naast gezond eten en genoeg beweging mogen we ook vooral ons brein niet vergeten. In de westerse maatschappij heeft stress helaas een grote invloed op zowel de fysieke als mentale gezondheid van mensen.

Door langdurige of hevige kortdurende stress te voorkomen, kun je het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Inmiddels is ook duidelijk dat emotionele stress een sleutelrol speelt in ongeveer een derde van alle hart- en herseninfarcten.

Bij een gezonde leefstijl hoort voldoende inspanning, maar ook ontspanning mag zeker niet ontbreken.  Zorgen voor je hart is het zo laag mogelijk houden van je risicofactoren.

Werk aan je gewicht, bloeddruk, en cholesterol. Je lijf is immers je leven. Het is nooit te laat om te beginnen, zorg dat je zelf de regie krijgt over je (hart) gezondheid!

Next article