Hella de Jonge is kunstenares, schrijfster en documentairemaakster. In april werd haar documentaire ‘De slag om het Vrouwenhart’ gelanceerd, gebaseerd op haar ervaringen als vrouw met hartproblemen. Halverwege juni hebben medici en politici zich uitgesproken om meer aandacht te besteden aan de reguliere zorg. Hella de Jonge hoopt vurig, dat dit zal leiden tot concrete stappen zoals verbeterde diagnostiek en behandelplannen voor vrouwen met hartproblemen. Als ervaringsdeskundige schreef zij haar roman ‘Hartschade’ waarin ze onder andere vertelt over haar hartproblemen en de frustrerende gang langs vele artsen.
Hella de Jonge
Schrijfster en documentairemaakster
Waarom was dit frustrerend?
“Hartklachten bij vrouwen worden slecht herkend door artsen. Ik heb dat zelf meegemaakt, maar ik ben niet de enige. De meeste artsen kennen de standaardprocedures, protocollen en medicatievoorschriften die bestemd zijn voor mannen. Talloze vrouwen zijn daarvan de dupe.”
Wat is er zo anders aan hartklachten bij vrouwen?
“Mannen krijgen vaak drukpijn op de borst, omschreven als ‘een olifantenpoot op de borst’. Vrouwen hebben vagere klachten, zoals pijn in de bovenbuik, nek, schouders of rug.
Daarnaast ervaren de meeste vrouwen ook extreme vermoeidheid, kortademigheid, angst en duizeligheid. Die symptomen worden vaak afgedaan met ‘het zal de overgang wel zijn’ of ‘het zal wel tussen de oren zitten’.”
Blijven vrouwen te lang doorlopen met hartklachten?
“Jazeker, maar er is nog een probleem: de medicatie. Vrijwel alle hartmedicijnen zijn getest én afgestemd op mannen, dus vrouwen krijgen meestal een te hoge medicatiedosering. Dit leidt tot bijwerkingen. Daarom pleit ik voor maatwerk voor vrouwen: van diagnose tot en met het behandelplan.”
In het recente verleden hebben cardiologen zoals Harriette Verwey, Angela Maas en Janneke Wittekoek ook aandacht gevraagd voor het (h)erkennen van hartklachten bij vrouwen. Heeft de coronacrisis deze kwestie overschaduwd?
“Tijdens de coronacrisis werden hartpatiënten genoemd als risicogroep, maar de nuancering tussen mannen en vrouwen ontbrak. Lichtpunt: in deze periode hebben we wel gezien dat protocollen snel aangepast kunnen worden. Dus ik hoop van harte dat we spoedig behandelprotocollen voor vrouwen kunnen gaan realiseren.”
Ondanks een hartaanval, bent jij een vitale en energieke vrouw. Hoe doe je dat?
“Mijn hartproblemen zijn vooral genetisch bepaald, maar ik probeer zo gezond mogelijk te leven: een streng en sober dieet, ik doe aan yoga en luister goed naar mijn lichaam qua belastbaarheid.
Daarnaast controleer ik regelmatig mijn bloeddruk met een bloeddrukmeter, want meten is weten. Verder moet je angst zoveel mogelijk van je afschudden: durf te leven, want je kunt altijd meer dan je denkt!”