Skip to main content
Home » Dermatologie » Vijf potentiële boosdoeners van huidirritatie
Dermatologie

Vijf potentiële boosdoeners van huidirritatie

Beeld van badkamer met roze tegels
Beeld van badkamer met roze tegels

Een geïrriteerde huid na het wassen? Het kán liggen aan het doucheproduct dat je gebruikt. Bepaalde bestanddelen leiden soms zelfs tot een allergie.

Welke dit zijn legt Ron Tupker, dermatoloog in het St. Antonius Ziekenhuis, gespecialiseerd in huidallergieën uit. “Een allergie ontstaat niet bij het eerste contact, maar bouwt zich op in verloop van tijd.” Hieronder lees je op welke vijf stoffen je in het vervolg kunt letten.

1. Detergenten

Een belangrijk bestanddeel van veel douchegels zijn detergenten: de zeepachtige stoffen. Ze reinigen de huid maar zorgen bij mensen met een gevoelige huid soms helaas ook voor irritaties zoals een rode, jeukende of droge huid. Allergieën komen veel minder vaak voor. Een voorbeeld van een detergent is natriumlaurethsulfaat.

2. Parfums

Aan veel (douche)producten zijn parfums toegevoegd. Hoewel ze een product lekker doen ruiken, kunnen ze bij mensen met een gevoelige huid voor problemen zorgen. Anderen ontwikkelen een parfumallergie, met een rode en schilferende huid als resultaat.

3. Conserveringsmiddelen

Samen met detergenten en parfums behoren conserveringsmiddelen volgens Tupker tot de top drie van potentieel grootste boosdoeners voor de huid. Ze kunnen de huid irriteren maar ook een allergie creëren.

4. Schuimvormers

Schuimvormers, het woord zegt het al, zorgen dat een douchegel schuimt als deze in aanraking komt met water. Cocamidopropyl betaïne is zo’n schuimvormer die we op de ingrediëntenlijst kunnen tegenkomen. Hoewel in mindere mate, kunnen ook schuimvormers leiden tot huidirritatie en allergieën. Schuimvormers horen eigenlijk bij de detergenten. Het is een zeepachtige stof, maar dan in een andere functie.

5. Verdikkingsmiddelen

Verdikkingsmiddelen in douchegels leiden doorgaans minder snel tot een allergie. Ze kunnen wel irritatie geven van de huid. Een voorbeeld van een verdikkingsmiddel is polyethyleenglycol (PEG).

Heb jij last van huidirritaties?

Óf en in welke mate je te maken krijgt met een huidirritatie of allergische reactie, hangt voor een groot deel af van de gevoeligheid van je huid. In de winter hebben we doorgaans meer last van dit soort klachten. Eveneens van belang is of er nu of vroeger sprake is (geweest) van een huidaandoening, zoals eczeem op de kinderleeftijd.

“Andere meewegende factoren zijn het type stof zoals een detergentsoort, de concentratie waarin de stof voorkomt in het product, hoeveel je ervan gebruikt en hoelang je het doucheproduct laat inwerken. Ook van invloed zijn de frequentie van het douchen, de watertemperatuur en of de douchegel vochtregelaars bevat die de huid minder laten uitdrogen”, zegt Tupker.

Pak huidreacties aan!

Staak het gebruik van een product als je denkt dat het de oorzaak is van irritatie of allergie. Zo kom je erachter of de klachten zich dan nog voordoen. Daarnaast is het zinvol om de samenstelling van een product te checken op aanwezigheid van de genoemde toegevoegde stoffen; op de site van de fabrikant bijvoorbeeld.

“Kies het liefst voor een gel die relatief weinig ingrediënten bevat. Een complex product geeft alleen maar een grotere kans op een reactie. Het is evenwel best moeilijk voor consumenten om dit allemaal te achterhalen. Voor meer informatie is www.waarzitwatin.nl een nuttige website.”

Next article