Skip to main content
Home » Aandacht voor Oncologie » Quinty Trustfull maakt belofte aan haar overleden moeder waar
Aandacht voor Oncologie

Quinty Trustfull maakt belofte aan haar overleden moeder waar

Quinty Trustfull
Quinty Trustfull
Quinty Trustfull (Televisiepresentatrice & ambassadeur Pink Ribbon) Foto door Pink Ribbon

Borstkanker is een aangrijpende ziekte, waaraan nog steeds teveel vrouwen sterven. Quinty Trustfull wil graag haar steentje bijdragen om het taboe rondom borstkanker te doorbreken en het belang van een vroege diagnose te promoten.  

Trustfull heeft van dichtbij de impact van borstkanker meegemaakt toen haar moeder ziek werd.  “Mijn moeder was een gezonde, vitale en sportende vrouw die niet rookte of dronk. Desondanks werd zij het slachtoffer van deze slopende ziekte. Tijdens haar strijd maakten wij plannen om deze ziekte bespreekbaar te maken en vrouwen goed voor te lichten.” Na de dood van haar moeder raakte Quinty Trustfull betrokken bij een Pink Ribbon evenement. “Dat heeft mij geholpen tijdens mijn rouwproces: er voor anderen zijn, anderen helpen en ondersteunen. Uiteindelijk zie ik mijn werk als ambassadrice van een goed doel, dat zich inzet tegen borstkanker, als een eerbetoon aan mijn moeder. Door dit werk vervul ik mijn belofte aan haar.” 

Wat zijn de mogelijke oorzaken van borstkanker? 


“Dat is lastig om te zeggen, want vaak kunnen meerdere zaken een rol spelen. Denk hierbij aan stress, roken, maar ook erfelijke factoren worden vaak als oorzaken aangewezen. In het geval van mijn moeder bleek dat zij erfelijk belast was. In haar jonge jaren werd dat aspect nooit zo goed onderzocht als nu het geval is. Natuurlijk is dat de reden waarom ikzelf en mijn dochter ook gecontroleerd worden of wij erfelijk belast zijn. Gelukkig is dat niet het geval, maar het houdt je wel waakzaam.” 

Wat is jouw doelstelling? 

Ziekten zitten al gauw in de taboesfeer, daarom ziet Trustfull het ‘bespreekbaar maken’ als een belangrijke doelstelling. “Je maakt vrouwen bewuster wanneer je makkelijker over onderwerpen kunt praten. Vrouwen moeten veel alerter worden en beter naar hun eigen lichaam luisteren. Gelukkig gebeurt dat steeds meer en wordt borstkanker vaker in een vroeg stadium ontdekt. Dat is echt van levensbelang: hoe sneller je een afwijking traceert, des te sneller kan het aangepakt en behandeld worden.” 

Wat wil jij anderen meegeven? 

Zowel artsen als patiënten merken dat een snelle diagnostiek meer tijd én ruimte geeft om een passend behandelplan op te stellen. “Daar komt bij, dat borstkanker ook bij relatief jonge vrouwen voorkomt. Bij jongere vrouwen delen cellen zich sneller en dat geldt helaas ook voor kankercellen. Dus wees er snel bij! Raadpleeg je huisarts bij twijfel en controleer regelmatig je borsten, zodat je eerder merkt dat er mogelijk iets verkeerd is.” Borstkanker is, net zoals elke andere vorm van kanker, ingrijpend voor de getroffen vrouw én haar directe omgeving. Daarom is het ‘bespreekbaar’ maken voor alle betrokkenen belangrijk. “Zorg ervoor dat je er echt voor die persoon bent! Vind je het moeilijk om erover te praten, zeg dat gewoon. Maar blijf met elkaar in gesprek en houd contact! Bied een schouder om op te leunen en bedenk iets zodat je samen ook lekker kunt lachen. Want juist in zware tijden heb je afleiding en warmte nodig, dus help elkaar.” 

Lees meer over borstkanker op www.pinkribbon.nl  

Feiten over borstkanker 

– 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker


– 28 procent van alle kankerdiagnoses bij vrouwen is borstkanker


– In 2019 werd er bij 17.181 mensen borstkanker vastgesteld. Bij 17.037 vrouwen en bij 144 mannen


– In Nederland zijn er meer dan 230.000 mensen die borstkanker hebben of hebben gehad
 
– Borstkanker is de op een na meest voorkomende kankersoort van 2019

Next article