Skip to main content
Home » Seksuele Gezondheid » De ins en outs over thuis je soa testen
Seksuele Gezondheid

De ins en outs over thuis je soa testen

Nederland doet het, vergeleken met de rest van de wereld, best goed. Het aantal gevallen van soa’s en hiv daalt. Natuurlijk kunnen die aantallen verder omlaag. Wellicht kunnen betrouwbare thuistests daaraan bijdragen.

Hanna Bos, arts bij Soa Aids Nederland, benadrukt dat veel soa’s te voorkomen zijn. Er is veel goede informatie beschikbaar over de preventie ervan en daarnaast zijn condooms tegenwoordig overal te koop. “Een soa zorgt voor veel ongemak en leed. Door je tijdig te laten testen en behandelen kan dat worden bespaard”, zegt Bos. 

Online zelftesten 

In Nederland kun je op verschillende manieren een soa-test laten doen. Naast de test via de reguliere zorg kunnen mensen ook steeds makkelijker online testen bestellen. Vaak kiezen mensen hiervoor vanwege het gemak of vanwege schaamte.

Het bestellen van deze online testen neemt enorm toe, maar er bestaan grote kwaliteitsverschillen. Er zijn namelijk twee soorten: de doe-het-zelftest en de thuistest. Het grote verschil is dat je na afname van de thuistest het materiaal naar een laboratorium stuurt. Hier wordt het materiaal professioneel onderzocht en is de uitslag van de test betrouwbaarder.

De doe-het-zelftesten voor hiv zijn echter wel betrouwbaar, maar deze zijn nog niet overal te koop. In 2016 werden er circa 60.000 thuistesten van goede aanbieders besteld. Hierbij moet wel er rekening worden gehouden met het gegeven dat het aantal verkochte doe-het-zelftesten van bijvoorbeeld chlamydia veel hoger kan liggen vanwege de laagdrempeligheid. Exacte cijfers hierover zijn helaas niet bekend. 

Voor- en nazorg  

Naast de testuitslag moet de ideale thuistest ook de nodige voor- en nazorg bieden. Voorzorg om ongerustheid vooraf weg te nemen en om de juiste test te selecteren. Nazorg om iemand te begeleiden bij een positieve uitslag. De organisatie Soa Aids Nederland zou graag zien, dat een dergelijk ‘zorgpakket’ als kwaliteitseis geldt voor de thuistesten.

“Je wil toch graag belangrijke informatie meegeven wanneer iemand positief is getest voor hiv of een andere soa. Denk hierbij aan cruciale informatie zoals dat hiv nu heel goed te behandelen is, je gewoon gezond blijft en met een behandeling niet meer overdraagbaar is”, aldus Bos.

Kies de juiste zelftest 

Zo’n wegwijzer in het soa-testlandschap bestaat er al: de Soatest.advies.chat adviseert namelijk welke soa-testen betrouwbaar én geschikt zijn en waar een test gehaald kan worden. Een extra voordeel hierbij is dat de betrokkene, in alle anonimiteit, dezelfde vragen over zijn/haar seksleven beantwoordt, die de huisarts of de GGD ook zouden stellen.

Het belangrijkste is én blijft dat iedereen met een risico op hiv of een andere soa zich zo vroeg mogelijk moet laten testen. Probeer zoveel mogelijk de schaamte te overwinnen dat je eventueel een seksueel overdraagbare ziekte hebt opgelopen. Kom in actie: hetzij via je huisarts, de GGD of een betrouwbare thuistest. De thuistesten worden steeds nauwkeuriger en verder ontwikkeld. De toekomst zal uitwijzen of de toekomstige thuistesten ook standaard worden ‘uitgerust’ met de noodzakelijke begeleiding, on- of offline. 

Hier lees je meer.


Next article