Skip to main content
Home » Seksuele Gezondheid » Zo houd jij je intieme hygiëne in balans
Intieme hygiëne

Zo houd jij je intieme hygiëne in balans

Tekening van een baarmoeder
Tekening van een baarmoeder

Een goede gezondheid onderhoud je door te zorgen voor een goede weerstand, zodat je lichaam zelf slechte bacteriën kan neutraliseren. Dat geldt voor het hele lichaam, maar zeker ook voor de intieme regionen. Gynaecoloog Dorenda van Dijken vertelt over de do’s en dont’s voor de juiste intieme hygiëne.  

Waarom is intieme hygiëne zo belangrijk? 

“In de vagina bevinden zich goede, maar ook slechte bacteriën. Bij een gezonde situatie – mede door de juiste hygiëne – is er een goede balans tussen die twee typen bacteriën. Deze harmonie is alleen mogelijk, wanneer de zuurgraad laag is; dan krijgen de slechte bacteriën, die infecties of klachten kunnen veroorzaken, geen kans.”  

Wat kun je doen als de zuurgraad verstoord is?  

“Soms kun je een natuurlijk product gebruiken om de verstoorde zuurgraad omlaag te brengen of te houden. De grootste fout die je kunt maken, is om de intieme hygiëne te rigide door te voeren. Wanneer je vaak en te veel ‘poetst’ met zeep, verhoog je de zuurgraad en verstoor je de balans. Je geeft dan ruim baan aan een bacterie, die ik gekscherend echt een stinkerd noem: de gardnerella vaginalis. Die ligt altijd op de loer bij een verhoogde zuurgraad om de boel flink te verzieken.”

Wat gebeurt als die bacterie in actie komt?  

“Het gevolg van een gardnerella kolonie in de meest intiemste zone is dat de afscheiding verandert qua kleur, structuur en hoeveelheid. Daarnaast veroorzaakt de bacterie een onaangename geur. Gardnerella vaginalis is een bacterie die vaak in geringe aantallen in de vagina voorkomt. Wanneer deze bacterie zich gaat vermenigvuldigen, leidt het tot een bacteriële vaginose. Dit is geen infectie, maar het zijn klachten door een verstoorde balans. Gelukkig gaat dit vanzelf weer over, wanneer de zuurgraad wordt verlaagd. Er bestaan vaginale tabletten om de juiste zuurgraad te bereiken en de bacteriebalans te herstellen. Deze tabletten bevatten vooral vitamine C. Maar je kunt beter voorkomen dan genezen: gewoon eenmaal per dag met lauwwarm water wassen, dat is voldoende. Laat je lichaam zoveel mogelijk haar eigen reinigings- en herstelwerk doen.” 

Zijn er ook andere situaties die de intieme hygiëne in gevaar kunnen brengen?  

“Ja, inlegkruisjes kunnen een kwalijke rol spelen voor het laten groeien van bacteriën: het afsluiten en creëren van een broeierige omgeving is ideaal voor kwalijke bacteriën. En let op, wanneer je naar het toilet gaat: altijd van voren naar achteren vegen. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar je moet altijd voorkomen dat er darmbacteriën in je vagina terecht komen.”

Is het dan niet beter om jezelf vaker op een dag te wassen?  

“Nee, zeker niet. Sommige vrouwen hebben de neiging om hun intieme zones te vaak en te veel te wassen. Dat kan leiden tot jeuk en irritatie, omdat water de huid uitdroogt. Bij jeuk is krabben onvermijdelijk, met alle gevolgen van dien: hierdoor worden bacteriën verspreid en is de kans op kleine huidbeschadigingen en daarmee meer klachten groot. In plaats van te vaak met water reinigen, kun je ook geurloze kokosolie gebruiken. Dit heeft een verzorgende werking, maar droogt de huid niet uit.” 

Bestaan er ook andere infecties die in de intieme zones kunnen voorkomen?  

“Naast de bacteriële infecties heb je ook schimmelinfecties, die soms veroorzaakt kunnen worden door een te hoge suikerinname. Te veel suikers kunnen schimmels in je darmen geven en zo ook vaginale schimmels; darmen zitten nu eenmaal dichtbij jouw intieme zone en daar kunnen de suikers tot een schimmelinfectie leiden. Gelukkig is dit goed te bestrijden met een anti-schimmelcrème, die je bij een drogist kan verkrijgen. 

Ook hier geldt: beter voorkomen dan genezen door je handen vaak te wassen. Want schimmel kan zich ook elders op je lichaam bevinden bijvoorbeeld op je voeten. Deze schimmel wil je niet per ongeluk naar een warme, vochtige plek overbrengen. Daarnaast is mijn advies: zorg voor gezonde darmen door voldoende rust te nemen, stress te reduceren en goede voeding. Zo voorkom je een ziektebron in je lijf.”

Next article