Hepatitis B is een leverontsteking. Het is een soa, maar je kunt het ook op ander manieren krijgen. Er bestaat een vaccinatie tegen hepatitis B van drie prikken. Maar die wordt niet door iedereen afgemaakt.
Hepatitis B krijg je wanneer besmet bloed in contact komt met jouw bloed. Dat kan gebeuren tijdens seks, maar ook wanneer je een tandenborstel, injectienaald of scheermesje deelt. Of tijdens een operatie of het zetten van een tatoeage of piercing, als er geen goede hygiëne-maatregelen zijn genomen. Het komt vooral voor bij mensen die uit een land komen waar hepatitis B veel voorkomt. Tijdens zwangerschap kan een baby het van zijn moeder krijgen.
Acute en chronische hepatitis B
Hepatitis B begint met een acute infectie. Dit is de eerste periode van de infectie en duurt enkele weken tot zes maanden. In deze periode ben je erg besmettelijk voor anderen. Meestal genees je vanzelf. Daarna kun je het virus niet meer doorgeven.
Chronische hepatitis B betekent dat je niet geneest. Met medicijnen kan het virus worden onderdrukt, maar het gaat niet meer weg. Je blijft besmettelijk voor anderen.
Klachten van hepatitis B
Vaak merk je niets van acute hepatitis B. Maar soms krijg je klachten zoals vermoeidheid, misselijkheid, buikpijn en vergeling van je huid en je oogwit (geelzucht).
Chronische hepatitis B leidt op de lange termijn tot schade aan je lever. Hierdoor werkt die minder goed. Je hebt je lever onder andere nodig om voedsel te verwerken. Ook voor de verwerking van giftige stoffen, zoals alcohol, heb je een goed werkende lever nodig. Bovendien wordt de kans op leverkanker groter door chronische hepatitis B.
Vaccinatie tegen hepatitis B
Door hygiënemaatregelen en vaccinaties komt hepatitis B niet vaak meer voor in Nederland. 2% van alle Nederlanders heeft ooit hepatitis B gehad. Van hen heeft ongeveer een tiende een chronische infectie.
Sinds 2011 krijgen alle Nederlandse kinderen een vaccinatie tegen hepatitis B. Mensen die in de zorg werken worden via hun werk gevaccineerd. Sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen (MSM) mogen zich gratis laten vaccineren bij de GGD. Zij lopen meer risico om het virus via seks te krijgen. En ook vakantiegangers laten zich soms inenten tegen dit virus.
Influencers tegen hepatitis B
Je hebt drie prikken nodig voor een volledige bescherming. En: graag vóórdat je met hepatitis B in aanraking komt, anders heeft het geen zin. Uit onderzoek van Soa Aids Nederland blijkt dat veel jonge MSM (16-19 jaar) hun vaccinatie nog niet hebben afgerond. 22% van hen is zelfs nog niet met de vaccinatie begonnen.
Daarom startte Mantotman.nl de campagne Zo Geprikt! Queer influencers Ferry Doedens, King Faisel en Robbert Rodenburg vertellen hun achterban via Instagram waarom zij het zo belangrijk (en makkelijk) vinden om die gratis vaccinatie te starten én helemaal af te maken.