Skip to main content
Home » Aandacht voor Oncologie » Check jezelf maar ook elkaar
Aandacht voor Oncologie

Check jezelf maar ook elkaar

Stichting Melanoom
Stichting Melanoom

Op een warme zomerdag begin april 2018 ging Yvonne (33) met haar moeder en broertje naar het strand. Daar reageerde haar moeder nogal heftig bij het zien van een moedervlek op Yvonne’s bovenbeen. Het was een kleine donkere zwarte moedervlek met ook paarse kleuren erin. Zelf schrok ze niet van het plekje maar wel van haar moeders reactie, die vond ze in eerste instantie een beetje overdreven. Haar moeder drukte haar op het hart om er z.s.m. mee naar de huisarts te gaan. ⁠

Yvonne: “De huisarts verwees mij direct door omdat ze de moedervlek niet vertrouwde. Vier dagen later werd er in het ziekenhuis hetzelfde geconstateerd. De moedervlek is vier dagen later verwijderd en de uitslag hiervan volgde twee weken later. De uitslag wees uit dat het om een melanoom ging. Ik reageerde op dat moment heel nuchter omdat ik geen idee had wat dat betekende. Het besef dat melanoom de meest agressieve vorm van huidkanker is, kwam pas later toen we er thuis over gingen praten.”

Hoe ging het verder, na dit slechte nieuws?

“Om te onderzoeken of er plaatselijke uitzaaiingen waren en de kans op terugkeer van het melanoom te verkleinen, is er rondom het litteken van de eerste operatie nog eens een centimeter huid én onderhuids vet tot aan het spierweefsel weggesneden. Er werden geen uitzaaiingen gevonden en ik had geen verdere behandeling nodig. Bij de jaarlijkse controle in 2019 is er door de dermatoloog weer een verdachte moedervlek weggesneden, gelukkig was deze goedaardig! Dit geeft aan hoe belangrijk de jaarlijkse controle kan zijn. Maar ook dat je zelf alert moet zijn op veranderingen van je huid. Mijn vriend checkt bijvoorbeeld mijn rug regelmatig en ik die van hem. Ook wijzen wij onze vrienden op het belang hiervan.”

Hoe gaat het nu met je?

“Goed! Afgelopen januari zijn mijn vriend en ik door Midden-Amerika gereisd en heb ik nog net zoveel van de zon genoten als voorheen. Wel ben ik sinds mijn ervaring met melanoom anders over zonbescherming na gaan denken. Ik weet nu dat het beter is om de zon wanneer deze op zijn sterkst is te vermijden, en me vaker en beter in te smeren met factor 50. Wel heb ik nog altijd last van het litteken wanneer het koud is of ik te strakke broeken draag, tegen deze pijn heb ik een aantal injecties gehad en krijg ik fysiotherapie behandelingen. Zo wordt dit langzaam iets beter.”

Bewustwording bij jongeren helpen te vergroten

“Zelf reis ik veel en heb ik voor langere tijd in het buitenland gewoond, voornamelijk in zonnige landen als Aruba en Australië. Door de hitte kon je daar soms niet eens gaan zwemmen. Vorig jaar toen ik in Argentinië was, merkte ik dat daar heel anders tegen insmeren wordt aangekeken. Toen een Argentijnse vriend mij dit zag doen, werd me dat afgeraden omdat ik anders niet bruin zou worden. Dat je van onbeschermd zonnen huidkanker kunt krijgen, daar had hij nog nooit van gehoord!  Omdat veel jongeren reizen en velen net als ik niet weten dat huidkanker steeds vaker bij jongeren voorkomt hoop ik met mijn verhaal de awareness onder jongeren te vergroten. Met een beetje kennis zijn verdachte plekjes op tijd te herkennen. Check your loved ones, Check yourself!”

Melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, staat in de top-3 van de meest voorkomende vormen van kanker onder jongeren. Zaak dus om te weten wat het is en waar je op moet letten. Stichting Melanoom helpt je daarbij. Wil je meer weten? Kijk dan op: www.discoveryourspot.nl

Next article