Skip to main content
Home » Aandacht voor Oncologie » Van vage klachten naar nierkanker
Aandacht voor Oncologie

Van vage klachten naar nierkanker

Model van een nier
Model van een nier

Vermoeidheid doet niet direct aan nierkanker denken, maar het kan wel een symptoom zijn. Vaak wordt de ziekte toevallig, en soms vrij laat, ontdekt. Meer bewustzijn moet leiden tot vroegere diagnoses.

Renate Kelderman

Renate Kelderman

Foto: Marloes Hemmelder

Wie nierkanker heeft, merkt dat vaak niet meteen. Renate Kelderman weet er alles van. In 2018 kreeg ze de diagnose nierkanker. Van eventuele symptomen was ze zich pas veel later bewust. “Mensen met nierkanker kunnen bloed in hun urine krijgen, maar als dat gebeurt bevindt de ziekte zich meestal al in een later stadium. Ik kampte met vermoeidheid en af en toe wat pijn in mijn zij. Dat was alles. Niet zodanig, dat ik ervoor naar de huisarts stapte. Ook speelt mee dat ik ziek was geweest door een goedaardige tumor in een bijnier die in 2015 was ontdekt. Ik nam aan dat mijn klachten daarmee te maken hadden. Bovendien bevond ik me aan het einde van een turbulent jaar. Zo had ik bijvoorbeeld nogal hard gewerkt. Niet zo gek dat ik moe was.”

Diagnose

Vanwege een andere ziekte in de familie en een mogelijke genetische component krijgt Renate een onderzoek in het ziekenhuis. Dat onderzoek brengt in eerste instantie niets aan het licht. Een scan die voor de zekerheid daarna wordt gemaakt wijst echter iets anders uit. Tot haar grote verbazing heeft Renate nierkanker.

“Ik had geen idee dat ik ziek was. Nierkanker komt vaker voor bij mannen en meestal op latere leeftijd. In ieder geval veel minder bij vrouwen van vijftig, zoals ik destijds. Met de diagnose stond mijn leven in één klap in een ander daglicht. Uiteindelijk volgde er een zware operatie waarbij een deel van mijn linkernier werd verwijderd. Op dit moment gaat het gelukkig beter, al wordt het nooit meer zoals het was. Ik ben moe en moet altijd keuzes maken in wat ik wel of niet ga doen. Ik ben heel blij dat ik weer aan het werk ben.”

Trek aan de bel

Symptomen van nierkanker worden niet altijd als zodanig herkend, zoals blijkt uit het verhaal van Renate. Dat maakt het ontdekken en een tijdige diagnosestelling van de ziekte soms buitengewoon lastig. Hoewel ze zelf niet (direct) aan de bel trok, raadt ze anderen aan dit wel te doen. “Bespreek het met je arts als je het gevoel hebt dat er iets niet pluis is. Zorg na de diagnose dat je in een ziekenhuis terechtkomt waar vaker mensen met nierkanker worden behandeld en er een oncologisch team aanwezig is. Het is belangrijk dat meer mensen afweten van nierkanker. Hopelijk leidt het tot eerdere diagnoses. Door er zo vroeg mogelijk bij te zijn, heb je betere kansen.”

Meer info

Wil jij meer weten over leven met blaas- of nierkanker ga naar www.nfk.nl of www.blaasofnierkanker.nl

Next article